Frissítve! Európa Tanács: soha többé nem történhet a roma holokauszthoz hasonló tragédia

Az auschwitzi cigánytábor a mintegy 3000 fogvatartott meggyilkolásával járó felszámolása a roma holokauszt különösen sötét fejezete volt. Mindannyiunk kötelessége annak biztosítása, hogy soha többé ne történhessen meg ehhez hasonló tragédia – jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács csütörtökön.

A roma holokauszt 75. évfordulója

alkalmából kiadott közleményében az Európa Tanács arra emlékeztetett, hogy Európában a szélsőséges mozgalmak és pártok erősödése miatt a romák továbbra is kirekesztésnek, rasszizmusnak és hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve. A tagországoknak ezért politikai prioritássá kell emelniük a romák társadalmi integrációjáért folyó küzdelmet.

„A roma holokauszt szörnyűségei történelmünk tagadhatatlan részét képezik, Európa ugyanakkor hosszú időn keresztül elfordult  ettől. Kötelességünk véget vetni az évtizedek óta tartó hallgatásnak, és életben tartani az emlékezést”

– fogalmazott Thorbjorn Jagland az Európa Tanács főtitkára.

Az Európai Bizottság nevében

Frans Timmermans első alelnök és Vera Jourová, az igazságügyért, a fogyasztókért és a nemek közötti egyenlőségért felelős biztos közös nyilatkozatában hangsúlyozta, modern európai társadalmakban és a politikai diskurzusunkban nem engedhető meg, hogy a romákat vagy bármely más kisebbségi csoportot megfosszanak emberi méltóságuktól.

„A tagállamokkal és a helyi közösségekkel karöltve folytatjuk a küzdelmet a rasszizmus és az etnikai alapú megkülönböztetés minden formája ellen Európában és világszerte” 

– fogalmaztak.

A bizottság közleményében arra szólította fel az uniós tagállamokat, hogy ismerjék el a roma holokausztot, és augusztus 2-át tekintsék a roma holokauszt emléknapjának.

Európában mindenhol üldözték a romákat

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta  tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján, arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

A nácik a megszállt európai országokban eltérő módon és mértékben, de mindenhol üldözték a romákat. Becslések szerint a roma holokauszt során a kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg.

 5 ezer és 70 ezer közé teszik a koncentrációs táborokban meghalt magyar romák számát

Magyarországon 1943-tól hurcoltak cigányokat kényszermunkára, majd az 1944. márciusi német megszállás után legalább harminc gettót és munkatábort hoztak létre, ahol több tízezer romát dolgoztattak embertelen körülmények között. A történészek ötezer és hetvenezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a koncentrációs táborokban vesztették életüket. E napon Auschwitz-Birkenauban, a haláltábor területén koszorúzást tartanak az áldozatok emlékére.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük