Az Európa Tanács szakértői lesújtó értékelést adtak a magyar tranzitzónákról

Azt vizsgálták, hogy a magyar eljárások segítik-e az emberkereskedelem felismerését. A tranzitzónák értékelése szerint nem.

Jobban külön kell választania Magyarországnak az emberkereskedelem áldozatait a migránsok és menedékkérők között – mondta ki pénteki jelentésében az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA).

A GRETA a jelentésében arra jutott, hogy az emberekereskedelem lehetséges áldozatainak felismerési képessége romlott Magyarországon, a tranzitzónákban tett látogatáson pedig azt tapasztalták, hogy az előző jelentésükben jelzett problémák csak még inkább felerősödtek a bevándorlást és menedékkérelmeket érintő még szigorúbb jogi szabályozás miatt.

A szakértői csoport azt ellenőrzi, hogy mennyire tartják be a részes országok az emberkereskedelem elleni egyezményt – amelynek Magyarország is tagja – és arra jutott, hogy a tranzitzónákban dolgozók többsége nem tudott arra választ adni, hogy milyen eljárást kellene követni, vagy kihez kellene fordulni, ha emberkereskedelem áldozataival találkoznának.

A csoport azt is megjegyzi, hogy a menedékkérőket nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról és az őket érintő eljárásokról, valamint hozzátették: maguk a tranzitzónák nem közvetítenek bizalmi légkört, amely lehetővé tenné az emberkereskedelem áldozatainak, hogy előlépjenek és felfedjék helyzetüket.

A GRETA különösen aggasztónak találta, hogy a 14-17 éves gyerekeket felnőttként kezelik, ezért különösen sebezhetőek. Ez ráadásul ellentmond az egyezménynek is, amely kimondja, hogy a gyerekek emberkereskedelemnek kitettségét azzal is csökkenteni kell, hogy védelmező környezetet hoznak létre körülöttük, ami a tranzitzónákban nem valósul meg.

A jelentésben felveti azt az aggodalmat is, hogy Magyarország nem felel meg az egyezményben foglaltaknak.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Naponta már csak egyetlen embert engednek be a tranzitzónákba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük