Ez nem pánikkeltés, hanem a valóság: heteken belül bedőlhet a teljes internet!

A Google, a Mozilla és a Microsoft is rendszeresen ad ki frissítéseket böngészőjéhez, ennek köszönhetően a Chrome, a Firefox és az Edge is hamarosan elérkezik a 100-as verzióhoz és akkor bedőlhet a teljes internet.

Mi a gond a 100-as számmal?

Ez pedig gondokat okozhat, mivel a weboldalak megjelenítéséről gondoskodó kódok hosszú évek óta a kétszámjegyű verziók lekezelésére vannak kalibrálva – figyelmeztet több technológiai szaklap. Ha három számból áll a böngésző verzióját jelző mutató, akkor ezek az oldalak nem vagy nem jól töltődnek be: hibaüzeneteket mutatnak, nem minden kattintható rajtuk, elcsúsznak vagy egyszerűen használhatatlanok lehetnek.

Tehetetlen a felhasználó

A szervezetek több weboldalon is tesztelték elméletét, és félelmeik beigazolódtak. Rossz hír, hogy az elvégzett tesztek szerint több népszerű oldal sincs felkészítve a három számjegyből álló verziószám értelmezésére.

A Chrome, a Firefox és az Edge böngészők együttes globális piaci részesedése mintegy 85 százalékos, azaz sok internetező tapasztalhatja majd a jelenséget. A megoldás érdekében felhasználói oldalon nincs mit tenni. Illetve át lehet váltani egy másik, kevésbé ismert böngészőre, de azokat sokan éppen azért nem szeretik használni, mert eleve máshogy/problémásabban jelenítik meg a weboldalak egy részét, mint a jól megszokott, népszerű programok. A helyzet kulcsa a weboldalak fejlesztőinek kezében van, az ő dolguk felkészíteni az oldalakat, egyenként.

Mikor érkezhet el az idő?

A gond március 29. és május 2. között ütheti fel a fejét, ekkorra érnek el a böngészők 100. főverziójukhoz.

A Mozillánál felmerült, hogy ha a 100-as verziószám kiadása előtt úgy látják, még mindig sok weboldalnál okozna hibát, befagyasztják és addig 99-nél tartják a verziószámot, amíg a helyzet nem javul.

-írta meg  szaklapokra hivatkozva a hvg.

(Ez történt eddig ma!)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük