Ezt a perverz, szegénynyomorító rezsimet készülnek elsöpörni —Lapzsemle

Heti lapzsemle, ezúttal az ellenzéki előválasztás jegyében. Az MSZP közzétette előválasztási programját, ebből szemezgetek. Konkrét ajánlatok az Orbán-rezsim jómódúakat dédelgető, a leszakadókat visszarúgó perverziójával szemben.

Nem robbant ki nagy vita

Az ellenzéki pártok előválasztásra készülnek, az erőviszonyokat egyelőre csak közvélemény-kutatások jelzik. Kormányprogram, választási program később készülhet, a voksok függvényében. Most azt kell összevetnünk, melyik pártnak és vezetőinek szeretnénk erősebb felhatalmazást adni.
Az MSZP szakértői nagy munkát végeztek, és a párt részletes programot tett közzé, hogy az Orbánekat eltakarítani akaró választók mérlegelhessék, milyen kormányzásra kérnek felhatalmazást. A Kormányváltást! Korszakváltást! című programot április eleje óta el lehet olvasni az interneten, de nincs túl nagy sajtóvisszhangja. A párt társelnöke, Tóth Bertalan ugyan időnként bemutatja a program egy-egy elemét, mint például április 24-én, szombaton tette, (Megvan a pénz arra, hogy adómentes legyen a minimálbér!) de a szocialistáknak volna még tennivalójuk… A Heti lapzsemlét ezen a héten ennek a témának szentelem. Rajtam ne múljon, hogy akit érdekel a szocialisták ajánlata, találkozhasson vele.

Visszhang

Nagy B. György, aki nemrég a Népszava főszerkesztői székéből távozva átvette a lapnál a Vasárnapi Hírek utódjaként indított Visszhang melléklet vezetését, a hétvégi baloldali napilapolvasók számára alapos elemzést tett közzé az MSZP ígéreteiről. (Nagy B. György hajdan indexes, majd népszabadságos belpolitikai újságíró volt, aztán a Gál J. Zoltán, majd Kertész Anna által vezetett Vasárnapi Hírek vezető újságírója lett. Botka László ellenzéki miniszterelnök-jelöltsége és programhirdetése idején kitartó erőfeszítéseket tett, hogy közérthető, vonzó formában tálalja a hetilapban a népszerű szegedi polgármester baloldali ajánlatát. Most hasonló erőfeszítést tett a Visszhangban. Rajta sem múlik tehát.)

Emelések és forrásuk

Az új szocialista előválasztási program gazdaságpolitikai fejezetének egyik sarokpontja, hogy visszaállítanák a progresszív adózást, és a minimálbért adómentessé tennék. Kiszámolták, hogy ez évente mennyire jelentős összeget juttatna a ma megadóztatott minimálbéreseknek.
(Ember, pénz, otthon)

„A jövőben – a társadalmi igazságosság jegyében – a legkisebb kereseteket semmilyen adó nem nyomorítaná. Ha ez a szabály lenne érvényben az idén is, akkor aki minimálbérért robotol, az nem 111,3 ezer forintot vihetne haza, hanem 136,4 ezret – a teljes bruttó összeget, érintetlenül. Hogy jövőre mennyi lesz a minimálbér, azt egyelőre nem tudni, de az arányokat jól mutatja a fenti példa: éves szinten az 1,34 millió forint fizetés 301 ezer forinttal, azaz több mint 22 százalékkal hasasodna.”

Továbbá:

  • „A teljes jogú öregségi nyugdíj minimuma a minimálbér fele lenne – ma ez annyit tesz, hogy a 28 500 forintos összeg (ennél nyugdíj címén egyébként most is kevesebbet kap 17,6 ezer idős ember) 65-70 ezer forintra ugrik.
  • A közmunkásbér lényegében a minimálbér lenne (eddig ez a tétel nettó 73,15 ezer forint volt.)
  • A otthonápolási díjat a minimálbérhez kötnék, és aki főállásban gondoskodik beteg családtagjáról, ennél nem kereshetne kevesebbet
  • Az MSZP végső minimálbércélja az, hogy Magyarországon is érvényesüljön az a nyugat-európai gyakorlat, miszerint a legkisebb hivatalos kereset körülbelül az átlagbér 60 százaléka (ez a mediánbérrel számolva több mint 192 ezer forint lenne, a KSH átlagbérével kalkulálva pedig majdnem 250 ezer forintra rúgna).”

lapzsemle

 

Miből lehet ezt fedezni?

Az MSZP előválasztási programját készítő szakértők természetesen kiszámolták, honnan teremthető elő az ígéretek teljesítésének fedezete. Az ellentételezésről és más témákról Andor László közgazdász és Pulai András, a Publicus Intézet vezetője nyilatkozott a Visszhangnak.
Pulai elmondta:

„A minimálbér adócsökkentése együtt jár a jól keresők adóemelésével. A progresszív adózásban az is benne van, hogy aki a minimálbér többszörösét keresi, fizessen több szja-t. A társaságiadó-emelést sem tartja ördögtől valónak az ellenzék. A túlárazott projekteken keresztül elfolyó források, a korrupciós pénzek visszaszerzése is könnyen elérhető gyümölcs, vagy ahogy az angol mondja, low-­hanging­ fruit. Ezekkel látványosan sok pénzt lehet azonnal becsatornázni. De hogy még egyet mondjak: Magyarország évente tízszer annyit költ versenysportra, mint az uniós átlag. Ha az állam csak a harmadára-felére fogja vissza a kiadásokat, már azzal hatalmas mennyiségű pénzt szabadíthat föl.” (Fejtetőről talpra, magyar)

 

lapzsemle

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük