Felvásárolható egy falu Magyarországon? Úgy tűnik: igen! – Vásárlóként felvetődött egy ex fideszes miniszter neve

A helyiek szerint sokan csak arra várnak, hogy a még a faluban élő pár család eltűnjön, és a kilóra megvett falu új tulajdonosa(i) végre nekilássanak a fejlesztéseknek.

A Szabolcs-megyei Kistiszaháton annak ellenére úgy vásárolják fel a telkeket ismeretlen befektetők, hogy a településen a szó szoros értelmében semmi sincs

– írta a Szabad Európa hírportál.

“A Rétköz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik kistája, a Tisza felső szakaszának szabolcsi mélyártere. Helyi neve Rétség volt, amin elsősorban a Tisza közelében fekvő, leginkább mocsara területet értették. Közvetlenül a Tisza partján találjuk meg azt a tanyavilágot, melynek 30 év alatt a lakossága háromszázról-harmincra csökkent. Ez az a hely, ahol Horthy visszajáró vendég volt, sőt Fidel Castro is meglátogatta anno a helyieket, Kistiszaháton jártam, és készítettem nektek egy kis videót is, melyben részletesen bemutatják a helyiek az életüket.” – írta a környékről a suranyiadam.blog.hu.

A falu fénykora a szocializmusra esett, azóta zuhanórepülésbe kezdett:

a rendszerváltás után eltűnt az uradalmi birtok a muzeális értékű kastéllyal együtt

– írja a portál. Rendszerváltás ide vagy oda, a falu kifosztása folytatódott az elmúlt két évtizedben is.

Felszámolták a bolgárkertészet borsófejtő üzemét, aztán a bolgárkertészetet is. Megszűnt a szarvasmarha és a disznótelep, a hatalmas dohánypajtákat elbontották, és a kisvasút sínjeit is felszedték. A legtöbb telken már csak romok vannak. A faluban összesen 18-an maradtak, szerintük nem a házak a fontosak, hanem a föld, ami alattuk van.

>>> Friss hírek! <<<

Arra a kérdésre, hogy kik vásárolták fel a falut, csak nehezen árulták el a helyiek,

hogy a Fidesz egyik volt miniszterét szokták errefelé látni mostanában a strómanjai vagy a táskás embere társaságában.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz Kistiszahát sorsa, de a falubeliek szerint a képlet egyszerű: hagyják lerohadni a falut egészen addig, amíg el nem tűnik innen mindenki.

Szerintük, amint elmennének, megnyílnának a pénzcsapok,

és Kistiszahát vagy üdülőtelep lenne, vagy valamiféle luxuskomplexumot varázsolnának ide, hiszen a halott falu a Tisza-parton fekszik.

További részleteket itt lehet olvasni.

Lovász

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük