A felvételi időszakát éljük, legyen az óvodai, általános iskolai, gimnáziumi, vagy felsőoktatási, tele van dátummal, szabállyal, buktatóval. Ha a legtöbbet kiakarja küszöbölni, olvassa mire mikor figyeljen! Eljött az idő, amikor a szerencsepatkó és a kabalacucc mellé nem árt beszerezni néhány pontos információt is!

Fősuli

Az egyetemre, főiskolára felvételizők április 19-től megnézhetik a E-felvételiben rögzített adataikat. Ugyanis ekkortól felszólítást kaphattok a hiánypótlásra (legkésőbb 2019. június 26-ig), ha esetleg valamit rosszul töltöttetek fel. Erre és a sorrend-módosításra egészen 2019. július 10-ig lesz lehetőségetek. Ezt követően már csak a ponthatárok vannak hátra. Ennek várható kihirdetési eredménye július 24-én lesz. Végül pedig augusztus 5-ig az e-felvételiben, augusztus 8-ig pedig az egyetemektől, főiskoláktól is megkapjátok a hivatalos felvételidöntést.

Idén is több szakon húztak előzetes ponthatárt

Összesen negyvenegy alap- és osztatlan szakon húztak előzetes ponthatárt a 2019-es felvételin, ezek közül a kiválasztott szakotok ponthatárát (ha hirdettek meg) mindenképpen el kell érnetek, ha államilag támogatott képzésre szeretnétek bejutni. December óta elérhető az a lista, amelyen láthatjátok az idei felvételire vonatkozó előzetes ponthatárokat. Az előző években előfordult, hogy az előzetes ponthatárokon módosítottak a jelentkezők száma és teljesítménye alapján.

De milyen magas lesz a végleges ponthatár és kik kerülhetnek be a választott szakokra, arról bővebben itt olvashattok. Arról pedig, hogy mire számíthattok, ha a legnépszerűbb képzések közül válogattok, és milyenek az idei előzetes ponthatárok vagy hány ponttal lehetett tavaly bekerülni az egyetemekre, itt olvashattok el mindent.

Milyen szakokon van pályaalkalmassági vizsga?

Többek között a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a konduktor, az óvodapedagógus, a tanító szakok és osztatlan tanárképzéseken van kötelező (pálya)alkalmassági vizsga. Ha valaki nem jelenik meg ezen a vizsgán vagy “nem felelt meg” eredménnyel zárja, érvénytelen lesz a felvételije. Ami a további eredményeket illeti pedig, vagy megfelelt vagy nem felelt meg minősítést kaphattok.

Itt megtaláltok minden fontos szabályt, amit tudnotok kell az alkalmassági vizsgáról és annak változásairól.

Komoly buktatók vannak

Van, aki nem kap többletpontot az emelt szintű érettségiért és sokszor nem éri meg csak a nyelvre koncentrálni, ha sok többletpontot szeretnétek. Itt vannak az idei felvételi legnagyobb pontszámítási buktatói.

Ennyi többletpontot szerezhettek az idei felvételin

A 2019-es felsőoktatási felvételin maximum 500 pontot szerezhettek – kétszáz pontot a középiskolai eredményeitekkel és az érettségi átlagpontszámával, kétszáz pontot az adott szakon kötelező vagy választható két érettségi tárgy eredményével. Erről és a többi pontszámítási szabályról itt olvashattok bővebben.

Pontosan milyenek a 2019-es felvételi pontszámítási szabályai a mesterszakokon?

A mesterszakos pontszámítási szabályokat – például hogy figyelembe veszik-e a záróvizsga minősítését, az írásbeli vagy a szóbeli felvételi eredményét – a felsőoktatási intézmények határozzák meg, ám néhány szabály minden egyetemen és főiskolán egységes. Az MA- és MSc-szakra jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a minimumponthatár 2019-ben is 50, vagyis akik ennél kevesebb pontot szereznek, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges helyet nem szerezhetnek. Erről bővebben itt olvashattok.

Az idei felvételin is van kiskapu

A 2019-es felvételin is fontos szabály, hogy az alap- és osztatlan képzésekre 280 pont alatt nem lehet bekerülni. De mit tehettek, ha nem lesz ennyi pontotok, mégis szeretnétek szeptembertől egyetemen vagy főiskolán kezdeni? Erről bővebben itt olvashattok.

Forrás

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here