Connect with us

Sport

Férfi kézilabda – Megváltva a jegy a párizsi olimpiára

kézilabda
Megosztás

Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója kijelentette, végig bízott a férfiválogatottban, amely háromgólos hátrányból felállva 30-27-re legyőzte Portugáliát vasárnap Tatabányán, ezzel olimpiai kvótát szerzett.

Győzelem Tatabányán

A magyarok remek játékkal 13-9-re elléptek a 19. percre, de a 37. percben már az ellenfél volt 21-18-as előnyben, ráadásul Ancsin Gábort sérülés, Sipos Adriánt végleges kiállítás miatt elveszítette a csapat. Ennek ellenére a selejtezőtorna utolsó meccsén összejött a fordítás, egyben a kvalifikáció a nyári, párizsi olimpiára.

„Végig bíztam a csapatban, mert az elmúlt években, de különösen a legutóbbi világversenyen bizonyította, hogy nincs elveszett mérkőzés, és körömszakadtáig küzd a meccs végéig. Az utolsó percig bíztam benne, hogy ezúttal is meg tudják csinálni”

– nyilatkozta az MTI-nek Juhász István.
Hozzátette, a magyarok védekezésben nagyon jól felőrölték az ellenfél beállóit, ebből adódóan megszűntek azok a lehetőségeik, amelyekkel korábban élni tudtak. Hangsúlyozta, a kapuban Bartucz László extra teljesítményt nyújtott, ez olyan támaszt adott a válogatottnak, amire tudott építeni.
Juhász rávilágított, hogy a hajrát megelőzően visszacserélt Lékai Máté a legnagyobb tapasztalattal rendelkező irányító a keretben, és amikor kellett, akkor nagyon szervezetté tette a csapatot, s ha kellett, vállalt egyéni akciókat is.

„A szakmai stáb kiválóan meccselt, jól bejöttek a húzásai, tudott reagálni az ellenfél védekezésváltásaira, hiszen ott a belső posztokon sok változás történt, de ezekre a mieink nagyon szépen reagáltak. Ebben a győzelemben ugyanúgy benne voltak a játékosok és a szakmai stáb tagjai is”

– szögezte le a sportszakmai igazgató.

Dicsérethalmaz

Meglátása szerint a magyar válogatott játékosai nem csak a technikai tudásuknak, a küzdőszellemüknek, hanem a mentális erejüknek is köszönhetik a kerettagságot.

„Elég, ha azt mondom, hogy a tojáshéj még a fenekén van Imre Bencének, tavaly még a junior világbajnokságon játszott, de ma kilenc lövésből kilenc gólt szerzett, és hát nem egy tét nélküli mérkőzés volt, hanem egy olyan fontos meccs, ami a magyar kézilabda sorsát a következő négy évre meghatározza”

– magyarázta.
A magyar férfiválogatott eddig nyolc alkalommal szerepelt az olimpián – legutóbb 12 évvel ezelőtt Londonban -, eddigi legjobb eredménye az 1936-os, az 1980-as, az 1988-as, a 2004-es és a 2012-es negyedik helyezés.
A sportvezető rávilágított, hogy az olimpia más, mint a világbajnokságok vagy az Európa-bajnokságok, hiszen olimpia csak négy évente van, ezáltal óriás figyelem irányul rá és nagyobb az elvárás is.

„Ha az olimpián a kulcsmeccsekre – amiket tényleg meg kell nyernünk – ugyanígy tud koncentrálni a csapat, ezeket tudja hozni, és lesz szíve elengedni bizonyos olyan dolgokat, amik nem lesznek fontosak, akkor nagyon szép eredményt tud elérni”

– vélekedett Juhász István.

Ezeket olvasta már?

Szerző