A magyar női kézilabda-válogatott 39-15-re legyőzte Kazahsztán csapatát a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati nyitónapján, a csoportkör első fordulójában.

Triffa, Lukács, Kovács, Kovacsics, Tóvizi, Háfra, Schatzl sorral kezdődött a találkozó, a magyarok első találatát pedig Lukács Viktória szerezte, majd Kovács hetest harcolt ki, de Klujber Katrin a kapufára dobta. Döcögős kezdés és sok hiba jellemezte az első pár percet. Kiváló szélső játékkal indult be a magyar henger, Schatzl Nadine jól szállt be a mérkőzésbe, előbb észrevette, hogy üres a rövid sarok, majd Tomori Zsuzsannától kapott jó labdát és ejtette be a kapuba, harmadik találatát pedig ziccerből pattintotta a hálóba (8-3). Kazah időkérés következett. Lukács is biztos kézzel lőtte a helyzeteit, egymás után kétszer is betalált a bal fölsőbe.

- Hirdetés -

A második negyedben egyre több hiba csúszott a kazahok játékába, míg a mieink sorra szerezték a könnyű gólokat (14-5). Triffa Ágnes húsz perce után Kiss Éva érkezett a kapuba. Faluvégi Dorottya szerezte a magyarok 17. találatát, aki szépen ejtett a hálóba, ezzel már tíz volt a különbség a mieink javára, Kiss pedig hetest védett. Az első félidő utolsó percére 13 gólos magyar vezetéssel fordultunk, Szabó Laura pedig eggyel növelte a magyar gólszámot a szünetre (22-8).

A folytatást több technikai hibával kezdte a magyar válogatott, Kazahsztán egy 4-1-es sorozattal nyitott, Tóvizi Petrát pedig kiküldték két percre (23-12). Nehéz tíz perc után időt kért Kim Rasmussen, majd Schatzl törte meg a gólcsendet, Kisst pedig Bíró Blanka váltotta a kapuban az utolsó húsz percre, aki több szép védést is bemutatott. Feltámadt a magyar együttes és Vámos is feliratkozott a góllövők listájára, Márton Grétának pedig megjött a gólkedve, egyre nagyobb és bátrabb gólokat lőtt szélről, időt kért Kazahsztán.

Hat perccel a vége előtt már húsz volt közte, ezúttal Klujber Katrin tört be és lőtt a kapu jobb oldalába (34-14), majd Tóth Gabriella ismerte fel a lehetőséget, így ismét kazah időkérés következett. Nem kellett izgulnunk az utolsó percekben, látványos örömjátékkal fejezték be a találkozót a magyarok, Bíró továbbra is kiválóan védett a kapuban, Vámos Petra is szép gólt lőtt, majd Márton készített elő kína figurát Klujbernek.

A magyar csapat végül 24 góllal győzte le Kazahsztánt. A mérkőzés legjobbjának Kovacsics Anikót választották.

Női világbajnokság, C-csoport, 1. forduló:

Magyarország-Kazahsztán 39-15 (22-8)
Yatsushiro, játékvezetők: Hizaki, Ikebucsi (japánok).
Magyarország: Bíró, Faluvégi 2, Háfra 2, Kiss, Klujber 3, Kovács 1 (1), Kovacsics, Lukács 5, Márton 7, Schatzl 7, Szabó 3, Tomori, Tóth 5 (2), Tóvizi 1, Triffa, Vámos 3.
Kazahsztán: Abdikhamit, Abilda 5, Aitenova, Alexandrova 4, Baranovskaya 3 (1), Davydova, Jumadilova, Khardina 1, Pikalova, Poilova, Pupchenkova, Rejemetova 1, Seitkassym, Sitnikova 1, Sitnikova, Syzdykova.

Kim Rasmussen: “Olyan mérkőzés volt, mint amit vártam, a második félidő első 8-10 perce viszont nem úgy alakult, mint ahogy szerettem volna, de hát ez volt az első mérkőzésünk a világbajnokságon. Mindenki kapott lehetőséget, hogy bizonyítson, így senki sem lehet fáradt holnapra, hiszen tudjuk, hogy Spanyolország 15 góllal verte Romániát és mindig azt mondom, hogy a spanyol válogatott nagyon veszélyes. A mai mérkőzésen domináltak a szélsőink, nagyon sok gólt tudtak lőni, gyorsan tudtak indulni, csináltuk nekik a lehetőségeket. Lehet, hogy a következő mérkőzéseinken nem tudunk ilyen hatékonyan játszani szélen, de örülök, hogy mind a négy szélsőnk ilyen szépen tudott bemutatkozni a vb-n. Nagyon jó napunk volt, de holnap kemény lesz.”

Schatzl Nadine: “Örülök, hogy ilyen nagy különbségű győzelmet tudtunk aratni, nagyon sok szélsőhelyzetre számítottunk mindkét oldalon és boldog vagyok, hogy ezt így tudtuk meghálálni a lövőinknek. A védekezésünk egész jó volt, hiszen nagyon kevés gólt kaptunk hatvan perc alatt, tudtunk pár dolgot gyakorolni, ami holnap a spanyolok ellen jól jöhet. Azt gondolom, hogy ma tényleg azt csináltuk a pályán, amire felkészültünk, a hibáinkat pedig holnapra megpróbáljuk kijavítani. Nagyon jól teljesítettek a fiatal játékosok egytől-egyig, nagyon bízom benne, hogy a többi meccsen is így fognak szerepelni. A spanyolok ellen egyértelmű győzelmet szeretnénk, három-négy olyan játékosuk van, akikre nagyon kell koncentrálnunk, de tavaly is sikerült, így idén is sikerülhet őket legyőzni.”

A mezőny legeredményesebb játékosa Schatzl Nadine (a képen) és Márton Gréta volt egyaránt hét góllal

Vámos Petra: “Nagyon jól éreztem magam, már nagyon izgatott voltam, hogy elkezdődik a világbajnokság, amit már mindenki nagyon várt. Élvezet a lányokkal együtt játszani, nagyon hamar befogadtak és úgy érzem, mintha már hosszú ideje itt játszanék. Az elején voltak nehézségeim, de úgy érzem, hogy már kezdek belejönni és mérkőzésről-mérkőzésre egyre jobb leszek. Kazahsztánra komolyan felkészültünk, hiszen az első mérkőzéseken nagy meglepetések tudnak történni. Nem gondolkozom azon, hogy a további mérkőzéseken mennyi játéklehetőséget kapok, amikor pályára kerülök, azt kell maximálisan megoldanom. Már az a tény, hogy itt lehetek egy hatalmas élmény számomra.”

Márton Gréta: “Kicsit elfáradtam, de szerintem ez a csapatról is elmondható. Szerettük volna nagyon jól elkezdeni ezt a világbajnokságot és szerintem ez sikerült is. Szerettük volna gyakorolni a kínai figurát, hogyha esetleg ilyen szituációra kerül a sor, akkor tudjunk újat húzni. Izgultam egy kicsit, hogy sikerül-e, mert élesben még sosem próbáltuk. Nagyon készültem fejben a mai mérkőzésre és szerettem volna nagyon jól bemutatkozni. A lányoknak köszönhetően nagyon jó helyzetekbe kerültem és örültem, hogy sikerült minden helyzetemet gólra váltani. Amikor kezdtem elfáradni, mindig kinéztem a kispadra és láttam, hogy buzdítanak és ez nagyon sokat jelentett nekem.”

Meglepő spanyol győzelem a magyar csoportban

Spanyolország nagy meglepetésre 31-16-ra legyőzte Romániát a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság szombati nyitónyapján, a csoportkör első fordulójában.

A magyar érdekeltségű C csoport kumamotói meccsén Nerea Pena, a Siófok spanyol irányítója öt gólt dobott.

Spanyolország-Románia 31-16 (16-9)
Montenegró-Szenegál 29-25 (14-15)

A magyarok vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia ellen játszanak, a középdöntőbe az első három helyezett kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.

A címvédő franciák is váratlan vereséggel kezdtek, mivel Jamagában két góllal kikaptak a Koreai Köztársaságtól. A Győr francia légiósai közül a beálló Béatrice Edwige egyszer, az irányító Estelle Nze Minko négyszer volt eredményes.

A hollandok Kumamotóban négy góllal kikaptak Szlovéniától. A Ferencváros beállója, Danick Snelder egy gólt szerzett.

Az olimpiai bajnok oroszok könnyed sikerrel kezdtek, és mindössze 11 gólt kaptak Kínától.

A csoport:

Szlovénia-Hollandia 32-26 (15-14)
Szerbia-Angola 32-25 (16-12)

Norvégia-Kuba, Kumamoto 12.30

B csoport:

Koreai Köztársaság-Franciaország 29-27 (12-13)
Németország-Brazília 30-24 (14-11)

Dánia-Ausztrália, Kumamoto 12.30

D csoport:

Oroszország-Kína 26-11 (13-6)
Japán-Argentína 24-20 (14-10)

Svédország-Kongói DK, Kumamoto 12.30

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak jövő márciusban.

Forrás: MKSZ/MTI

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét