Sorting by

×

Friss “időszámítás” Magyarországon – Úgy volt, hogy marad a régi, de még sem

Megkezdődött a nyári időszámítás, hajnali két órakor az órákat hajnali háromra kellett előre állítani.  néhány tipp, hogy hogyan könnyítheted meg az átállást.

Az óraátállítás

A Mávinform, a Volánbusz és a BKK éjjeli járatait is érinti. A változás több vonalon befolyásolja egyes belföldi vonatok közlekedését. Az óraátállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint, ezek 60 perccel később érkeznek meg a végállomásra.
Az óraátállítás miatt szombat éjjel, illetve vasárnap hajnalban Érd és Kiskunhalas térségében módosul néhány Volánbusz-járat közlekedése.
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) legtöbb éjszakai járatának közlekedése nem változik.

Úgy volt, eltörlik az óraátállítást – de mégsem/még nem
Egyelőre sajnos úgy néz ki, hogy nálunk öt évig még marad az órák állítgatása. Hogy miért? Mert bár a tagállamoknak az Európai Unió már régen szabad kezet adott, a cseheken kívül még senki nem döntött azzal kapcsolatban, hogy a nyári vagy a téli időszámítást használnák a későbbiekben. Természetesen komoly összehangoltságra, egyetértésre lenne szükség az uniós országokban mindehhez.

Hiába kaptak a tagállamok 2021-ig haladékot, hogy döntsenek: a téli vagy a nyári időszámítás legyen a végleges. A járvány alatt érhető módon fontosabb kérdésekkel kellett foglalkozniuk az országoknak, minthogy ebben döntést hozzanak, azért az óraátállítás eltörlése bizonytalan ideig csúszik. Utoljára a hazai óraátállítással ügyével kapcsolatban 2021. február 25-én közölte Gulyás Gergely, hogy bár Magyarország szerint a nyári időszámítás a jobb, az lenne az előnyös, ha az EU tagországai egységesen döntenének és ahhoz tudna igazodni az ország.

Tehát egyelőre marad a tavaszi és az őszi óraátállítás Magyarországon is. S ennek megfelelően a mostani után legközelebb október utolsó vasárnapján, azaz 2022. október 30-án tekerjük vissza hajnali 3 órakor 2-re az óramutatókat- írja az egészségkalauz.

Kapcsolódó

időszámítás

 

 

átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.