Az illegális migrációról és a kétoldalú gazdasági, oktatási és kulturális kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Aung Szan Szú Kji mianmari kormányfővel, akit szerdán Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadott – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan.

“a mianmari hadsereg újabb háborús bűnöket követett el”

Az Amnesty International május végi jelentése szerint a mianmari hadsereg újabb háborús bűnöket követett el a nyugat-mianmari Arakán államban, félelemben tartja az állam lakosait, Aung Szan Szú Kjí, a végrehajtó hatalom tényleges vezetője pedig szemet huny a jogsértések felett. 2017 augusztusa óta Arakánból kb. 750 ezer rohingya muszlim menekült át a szomszédos Bangladesbe, miután a mianmari hadsereg tisztogató műveletekbe kezdett azután, hogy rohingyák mianmari biztonsági állásokat támadtak meg. Előtte kb. 200 ezer rohingya menekült át Bangladesbe.

Orbán Viktor saját szájával:

Magyarország támogatja az EU és Mianmar kereskedelmi együttműködését, egyben elutasítja a „demokráciaexportot”, és brüsszeli meg más nyugati bürokraták megközelítését, hogy össze nem tartozó kérdéseket próbálnak keverni, így például a gazdasági együttműködés ügyét belpolitikai témákkal.

A tárgyaláson elhangzott, hogy nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a két ország oktatási és kulturális kapcsolataira, de a gazdaság területén is vannak még kihasználatlan lehetőségek, ezért a két ország külkereskedelmi ügyekért felelős miniszterei fokozzák az együttműködésüket.

Orbán Viktor azt mondta,

a magyarok tisztelik Aung Szan Szú Kjit mindazért, amit országa szabadságáért és demokratikus átalakításáért tett

– írja az MTI.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét