Sorting by

×

Háborús napló 34. – A borzalmas mérleg eddig 199 halott gyerek

A több mint egy hónapja Oroszország által kezdett háborúban Washington humanitárius, biztonsági és gazdasági értelemben továbbra is támogatni fogja Ukrajnát – jelezte Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton, miután Varsóban az ukrán védelmi és külügyi tárca vezetőivel találkozott de a háború közben zavartalanul szedte civil áldozatait, köztük, eddig 199 gyereket is 

Az USA igyekszik támogatni a polgárivédelmi erőket is

Vasárnap: 16-10 100 millió dollár értékben nyújt támogatást Ukrajna polgári védelmi erőinek az Egyesült Államok, írja az amerikai külügyminiszter Twitter-bejegyzése alapján a BBC. Antony Blinken arról írt, hogy a biztonsági támogatást „az alapvető határvédelem biztosítása, a polgári bűnüldözés fenntartása, és a kritikus kormányzati infrastruktúra védelme” érdekében adják az országnak.

Ilyen amikor civil lakosság a célpont

Vasárnap: 14-10 Legkevesebb hat civil meghalt, 15 pedig megsebesült, amikor tömegbe csapódott egy tüzérségi lövedék pénteken a kelet-ukrajnai harkivban, írja a Korrespondent. Az emberek a Nova Posta csomagküldő szolgálat átvevőpontja ellőtt álltak sorba helyi lakosok, ahol humanitárius csomagokat osztottak ki. Az egy térfigyelő kamera felvette a tüzérségi lövedék becsapódását. Beszámolók szerint az incidens során legkevesebb hat civil meghalt, 15-en pedig megsebesültek.

 

Gyerekhalál a háborúban

Vasárnap: 12-08 Az ukrajnai háborúban eddig 136 gyermek halt meg – közölte az ukrán főügyészség szombaton. A sebesült gyermekek száma 199.

A sebesült és halott gyermekek száma Kijev régióban a legmagasabb, ahol 64 gyermek érintett. Továbbá
 • Harkiv régióban 44 gyermek,
 • Donyeck régióban 50 gyermek,
 • Csernyihiv régióban 38 gyermek,
 • Mikolajiv régióban 28 gyermek,
 • Luhanszk régióban 25 gyermek,
 • Zaporizzsja régióban 17 gyermek,
 • Herszon régióban 20 gyermek,
 • Kijev városban 16 gyermek,
 • Zsitomir régióban 15 gyermek,
 • Szumi régióban 14 gyermek

érintett az orosz agresszióban.

Mi lesz veled ukrajnai magyarság?

Vasárnap: 10-10 Az ukrajnai háború társadalom- és természetföldrajzi okait és a várható következményeit elemezte Vasárus Gábor László geográfus a Magyar Humanista Társaság és a szegedi Grand Café rendezvényén. Ukrajna sajátos földrajza és az utóbbi hetek időjárása is akadályozta az orosz hadsereg előrenyomulását. Mint elhangzott, az ukránok és oroszok közötti nemzetiségi megosztottság egyik oka lehet az országrészek különböző fejlettségi szintje, ami a szovjet idők öröksége. Magyarországon többféle gazdasági hatással is számolni kell, a kárpátaljai magyar kisebbség pedig végleg elhagyhatja otthonát – számolt a telex.hu.

A mostani háborúban az orosz hadsereget Vasárus Gábor László szerint a földrajzi és az időjárási körülmények is gátolták. Ukrajna területének nagy része dombos, sokfelé erdős vidék, ami a rejtőzködő hadviselést segíti, míg délen, a síkvidéken az oroszok gyorsabban teret nyertek. Közben azonban korán kiengedett a fagy, azután a sártenger miatt csak a főutak járhatók, és az orosz menetoszlopokat az úton nehezebb megvédeni.

A háborúnak a magyar gazdaságra nézve többféle következménye is lesz

 • Mivel az ukrán férfiak a háborúval vannak elfoglalva, nem tudnak vetni, ezért hiány várható gabonából és étolajból is – Ukrajna mindkettőnek világviszonylatban is nagy termelője volt. Ez áremelkedést hozhat, ami a magyar mezőgazdaságnak akár kedvező is lehet, ám a fogyasztóknak kellemetlen.
 • Az építőiparban pedig számítani kell a faanyagok hiányára, mert Ukrajnából sokféle faipari termék jött hozzánk, de a katonák most nyilván nem érnek rá fát vágni, így áremelkedés várható.

A HÁBORÚ MÁS BORZALMAIN ÉS SZENVEDÉSEIN TÚL AZ IS ELŐFORDULHAT, HOGY KÁRPÁTALJÁRÓL NAGYRÉSZT ELTŰNIK AZ EDDIG OTT ÉLŐ MAGYARSÁG. A HÁBORÚ MIATT MÁR MILLIÓK ELMENEKÜLTEK UKRAJNÁBÓL, NAPONTA SZÁZEZREK KELNEK ÚTRA, HOGY A SAJÁT MAGUK ÉS A CSALÁDTAGJAIK ÉLETÉT MENTSÉK. HA AZ OROSZOK TOVÁBB TÁMADNAK, ÉS A HARCOK UKRAJNA NYUGATI RÉSZÉRE IS KITERJEDNEK, VÁRHATÓ, HOGY MÉG TÖBBEN – KÖZTÜK A KÁRPÁTALJAI MAGYAROK IS – ELHAGYJÁK MAJD AZ OTTANI FALVAKAT-VÁROSOKAT. KÁRPÁTALJÁN GYAKORLATILAG MEGSZŰNHET A MINTEGY 150 EZER FŐS MAGYAR KISEBBSÉG JELENLÉTE

– mondta Vasárus Gábor László.

Merénylet Zelenszkij ellen

Vasárnap: 06-08 A Wagner Group orosz félkatonai szervezet zsoldosai is részt vehettek egy összeesküvésben, aminek célja az ukrán vezetés – többek között Volodimir Zelenszkij elnök és Denisz Smihal miniszterelnök) meggyilkolása volt – mondta a CNN-nek az ukrán védelmi minisztérium egyik tanácsadója. Oroszország nem csak reguláris csapatokat küld Ukrajnába. Az összeesküvés létezését a minisztériumnak megerősítette az ukrán titkosszolgálat és az elnököt védő különleges erők is.

„MINDEN DOKUMENTUMOT ÉS SZÜKSÉGES BIZONYÍTÉKOT ÁTADUNK A NEMZETKÖZI BÍRÓSÁGNAK”

–mondta Markian Lubkivszkij a tanácsadó, aki nem tudott több részletet elárulni. A CNN nem tudta megerősíteni, hogy valóban volt-e ilyen összeesküvés.

A Wagner Groupot Jevgenyij Prigozsinhoz kötik, egy orosz oligarchához akit „Putyin séfjének” is becéznek. Prigozsin és a Kreml is rendszeresen tagadja, hogy közük lenne a szervezethez. Lubkivszkij szerint az ukrán titkosszolgálatok folyamatosan követték a Wagner-csapatok mozgásait, és szerintük több zsoldos is elesett már a harcok során, amit a sajátos dögcédulájuk alapján erősítettek meg.

Orosz katonák Szumi megyében lelőttek két nyugdíjast.

Vasárnap: 05-20 A megszállók Bolsoj Szambor település egyik portáján végezték ki a két idős embert, közölte a Szumi megyei ügyészség Facebook oldalán. A nemzetközi jog által tiltott fegyverrel, saját udvarukban végeztek velük. A 62 éves férfi és nő a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Amerika újabb elköteleződése

Vasárnap: 04-10 Twitter közösségi oldalán Blinken megerősítette: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel együtt szombaton Varsóban találkozott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Reznyikov védelmi miniszterrel, és csatlakozott hozzájuk Joe Biden amerikai elnök is.

“MEGÍGÉRTÜK, HOGY FOLYTATJUK UKRAJNA TÁMOGATÁSÁT ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY SEGÍTSÜNK KIELÉGÍTENI AZ UKRÁN HUMANITÁRIUS, BIZTONSÁGI ÉS GAZDASÁGI SZÜKSÉGLETEKET, MIKÖZBEN (VLAGYIMIR) PUTYIN (OROSZ ELNÖK) INVÁZIÓJÁNAK MÁSODIK HÓNAPJA KEZDŐDIK”

– olvasható Blinken bejegyzésében.
Dmitro Kuleba a találkozó után a lengyel közszolgálati hírtelevízióban (TVP Info) sugárzott videoüzenetében közölte: az Egyesült Államok kész újabb szankciókat kivetni Oroszországgal szemben.
Beszámolója szerint a megbeszélésen azt is megvitatták,

“HOGYAN LEHET ÖSZTÖNÖZNI AZON EURÓPAI ORSZÁGOKAT, AMELYEK PRÓBÁLNAK NEM CSATLAKOZNI A SZANKCIÓKHOZ”, ÉS BESZÉLTEK ARRÓL IS, MILY MÓDON ÉS MELY ORSZÁGOKKAL FOGNAK EGYÜTTMŰKÖDNI ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY NE LEGYEN HELYE A SZANKCIÓK MEGKERÜLÉSÉNEK.

Kuleba aláhúzta a külföldi kikötők bezárásának fontosságát is az orosz hajók előtt, és a beszélgetés egyik fontos témájaként az orosz ostrom alatt álló Mariupol kikötőváros helyzetét nevezte meg.
Szó esett továbbá az Ukrajnának szánt felszerelés szállításáról – közölte Kuleba. Részletekbe nem bocsátkozott, de jelezte:

EZ ÜGYBEN “ÚJABB LÉPÉSEKET TESZNEK”.

Az ukrán külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek megerősítette: a varsói találkozón újabb, a védelmi együttműködés további fejlesztését érintő ígéretet kaptak az amerikai féltől.

(Forrás)

(Minden a háborúról!)

háború

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.