Háborús napló percről percre 18. - Cikkünk folyamatosan frissül - Városi Kurír

Sorting by

×

Háborús napló percről percre 18. – Cikkünk folyamatosan frissül

A mai napon is számíthat ránk, ha összeszedetten a legfontosabb  eseményeket keresi az orosz-ukrán háborúról. Minden ami fontos!

Hirdetés

Jön az eddigi legkomolyabb orosz-ukrán tárgyalás

Csütörtök: 08-20  Törökországban tárgyal egymással Oroszország és Ukrajna külügyminisztere, írja a BBC. Dmitro Kuleba, az ukrán tárca vezetője arról beszélt, hogy korlátozott elvárásokkal találkozik Szergej Lavrovval. Mint fogalmazott, Kijev célja, hogy azonnali hatállyal leállíttassa Oroszország Ukrajna ellen intézett támadását. Moszkva ehhez képest azt követeli, hogy az ukránok felejtsék el a NATO-tagsággal kapcsolatos terveiket, valamint hogy ismerjék el a 2014-ben annektált Krím-félszigetet orosz fennhatóságú területként.

Az elmúlt napokban két alacsonyabb szintű tárgyalást is tartottak a felek, de áttörést nem sikerült elérni, ugyanakkor humanitárius folyósokat állítottak fel annak érdekében, hogy a civilek elhagyhassák az ostromlott városokat. Igaz, az ukránok szerint Moszkva ennek ellenére is folytatta több helyen a bombázást.

Megszólalt a Fehér Ház az ukrán “vegyifegyver-ügyben”

Csütörtök: 07-10 A Fehér Ház cáfolta azokat az orosz állításokat, amelyek szerint Ukrajna nukleáris vagy biológiai fegyvereket fejleszt,
Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője kijelentette:

“Tudomásul vettük Oroszország hamis állításait az állítólagos amerikai biológiai fegyverlaboratóriumokról és vegyi fegyverek ukrajnai fejlesztéséről. Láttuk, hogy kínai tisztviselők is megismétlik ezeket az összeesküvés-elméleteket. (…) Ez képtelenség. Ez az a fajta dezinformációs művelet, amelyet az oroszoktól az évek során többször is láttunk Ukrajnában és más országokban, és amelyet megcáfoltak, egyben példa azokra a hamis ürügyekre, amelyekre már felhívtuk korábban a figyelmet, hogy az oroszok ilyet állítanak majd”.

Psaki úgy folytatta, hogy ez

“Oroszország nyilvánvaló trükkje, amellyel megpróbálja igazolni az Ukrajna elleni további előre megfontolt, provokálatlan és indokolatlan támadását”.

Éjszakai bombázás

Csütörtök: 05-21 Szerdáról csütörtökre virradó éjjel orosz repülőgépek folyamatosan támadták az Ukrajna északkeleti részét található Szumi terület több települését – írja a BBC egy helyi vezető tisztviselőre hivatkozva. Dmitro Zsivitszkij, a regionális állami közigazgatás vezetője szerint lakóövezeteket és egy gázvezetéket ért találat helyi idő szerint csütörtökön fél egy körül. Tíz perccel később a tartományi főváros, Szumi külvárosait és Bititszja falut is bombázták. Az éjszaka folyamán Ohtirka városát is támadták.

„Az ellenséges repülők lakóházakat találtak el. A romok közül öt embert mentettek ki, közülük két gyermeket. Részben megsemmisült a rendőrkapitányság is”

– idézte a Guardian Zsivitszkijt. A vezető szerint az oroszok az egykori Elektrobutprilad üzemet lőtték. A támadásokban három falubeli meghalt, köztük egy kiskorú fiú.

Az orosz hadsereg nem kommentálta a bejelentett támadásokat. Szerdán mintegy ötezer embert evakuáltak Szumiból, ami napok óta hevesen lőnek és bombáznak az oroszok. Zsivitszkij azt is elmondta, hogy helyi idő szerint reggel 9 órától várhatóan három humanitárius folyosót nyitnak meg további civilek evakuálására.

Csütörtök: 02-20  Volodimir Zelenszkij elnök szerdai videoüzenetében megfenyegette azokat az ukrán politikusokat, akik szerinte kapcsolatokat keresnek Oroszországgal és továbbra is Ukrajna megosztásán dolgoznak – adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a karpat.in.ua.

Mint Zelenszkij kijelentette:

„olyan jelzéseket kapunk, hogy Ukrajnában egyesek úgy döntöttek, hogy nem harcolnak együtt mindannyiunkkal. És külön utakon próbálkozik saját pecsenyéjének a sütögetésével. Különféle jelzéseket kapunk arról, hogy egyes politikusok ismét szálakat keresnek Oroszország felé, míg mások ismét a megosztáson dolgoznak az egység ellenére.”

Az elnök hangsúlyozta:

„csak egyszer és egy alkalommal mondom: látom, mit csináltok.” Figyelmeztetett: „ha még egyszer jelzést kapok, gyors lesz a válasz, ahogy háború idején dukál. Hála Istennek, a népünk mindent és már mindenkit kiismert.”

(Minden a háborúról!)

 

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.