Connect with us

Bulvár

Hajrá sütőtökleves – recepthalom Halloweenre és azontúl

halloweenre
Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse
Megosztás

Ha ősz akkor sütőtök, immár nálunk is. Most elsősorban nem a halloweenre kifaragott üresfejű  világító vigyorú „tökfilkókra” gondolunk, hanem az észak az ősz és a télelő melengető színű és ízű levesére a sütőtöklevesre.

Nem csak halloweenre!

Ez az alap, a legegyszerűbb elkészítés

Hozzávalók

  • 1 kg sütőtök (megsütve)
  • 4 db zsálya
  • 2 dkg vaj
  • 1.5 l alaplé
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 ml habtejszín
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
Elkészítés
  • A megsült sütőtök húsát kikaparjuk (süthetünk külön ehhez is tököt, de ez egy tökéletes maradékfelhasználó recept is egyben).
  • A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és zsályát, kicsit kevergetjük.
  • Mehet mellé a kikapart sütőtök, ezzel is összekeverjük, majd felöntjük az alaplével.
  • Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd 15 percig kis lángon főzzük.
  • Ha elkészült, botmixerrel pürésítjük, majd beleöntjük a tejszínt, és még egyet forralunk rajta.

halloween

 

Sütőtökkrém leves almás változat

Hozzávalók

  • 1.5 kg sütőtök
  • 2 db alma (édeskés)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 l alaplé
  • 2.5 dl főzőtejszín
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 késhegynyi fehér bors
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 késhegynyi gyömbér
  • 4 ek tökmag

Elkészítés

  • A sütőtököt megpucoljuk, tepsibe tesszük, olívaolajjal meglocsoljuk, és kb. 30 perc alatt puhára sütjük.
  • A vöröshagymát és az almát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és olívaolajon puhára dínszteljük. Ha elég puha, és a leve is elfőtt már, akkor felöntjük a húsleves alaplével.
  • A sütőtököt kockákra vágjuk, és hozzáadjuk. Lehúzzuk a lábost a gázról, és botmixxerrel simára dolgozzuk.
  • Hozzáadjuk a tejszínt és a fűszereket, majd egy kávéskanálnyi sót, egy késhegynyi fehérborsot, szerecsendiót és gyömbért.
  • Visszatesszük a gázra, és forralunk rajta egyet. Amíg el nem készül a leves, addig a
  • tökmagot serpenyőbe tesszük, és megpirítjuk.
  • Az elkészült levest tányérba szedjük, és pírított tökmaggal tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

halloween

 

Szerző

Prev1 of 3
Use your ← → (arrow) keys to browse

1 Comment