Halloween amerika ünnepe és az „öreg kontinens” + recept
Megosztás
Ha létezik igazán amerikai ünnep a Hálaadáson kívül is, akkor az a Halloween, aminek az eredete egészen a kelta időkig nyúlik vissza. A hagyomány az 1800-as évek közepétől honosodott meg az USA-ban, mert akkor érkezett sok észak ír bevándorló, akik magukkal hozták ezt a kelta hagyományukat is.
Ha létezik igazán amerikai ünnep a Hálaadáson kívül is, akkor az a Halloween, aminek az eredete egészen a kelta időkig nyúlik vissza. A hagyomány az 1800-as évek közepétől honosodott meg az USA-ban, mert akkor érkezett sok észak ír bevándorló, akik magukkal hozták ezt a kelta hagyományukat is.
Halloweeenkor a holtak visszatérnek
Október utolsó éjszakája a régiek szemében egyet jelentett a rettegéssel, hiszen úgy tartották, hogy a holtak ekkor nemcsak visszatérnek, de meg is szállhatnak egyes embereket, így a szellemek félrevezetése okán öltöttek jelmezeket.
Aztán az 1900-as évek elejétől, hiszen mi másra vágyna az ember, ebből a nagyon ijesztő ünnepből egyre inkább felszabadult össznépi bolondozás lett, ami annyiban talán őrzi az „eredet szavát”, hogy nagyon sokan igyekeznek a lehető legijesztőbb jelmezeket és megjelenést fabrikálni maguknak. Másnap, november 1-én már vége a vigadalomnak, mert a római katolikusok sokkal elmélyültebb mindenszentek ünnepe van .
Helló Magyarország, itt a halloween
Nálunk a ’80-as évek végétől terjedtek el a nagy bulik, mára már egyre több szórakozóhely rendez ilyeneket és jó néhány házibuli is szerveződik országszerte a friss hagyományra, aminek, mint szinte minden hasonló ünnepnek elsőszámú vámszedői a giccsárusok.
Olcsó és hatásvadász folytatás lenne valamilyen sütőtökrecepttel befejezni a cikket, hiszen ez a termény az ünnep jelképe, de most lássunk inkább valamit cukkiniből, méghozzá, ahogy az képen is látszik „háziasszony üzemmódban”!
Ricottakrémmel töltött cukkinitekercs bolognai raguval
Hozzávalók 4 főre
2 – 3 db cukkini
olívaolaj
1 csomag mozzarella
A ricottakrémhez
500 g ricotta
1 db citrom héja
30 g parmezán
frissen reszelt szerecsendió
só, bors
1 gerezd fokhagyma lezúzva
A bolognaihoz
2 ek olaj
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál sárgarépa
2 szál zellerszár
só, bors
– 500 g darált hús
200 ml vörösbor
1 ág rozmaring
3 – 4 ág kakukkfű
500 ml passata
500 ml víz A díszítéshez
2 – 3 szem fekete olajbogyó
Elkészítés:
A bolognaihoz az apróra vágott hagymát, fokhagymát, reszelt répát és zellert elkezdjük pirítani az olajon. Sózzuk, borsozzuk, és ha már egy kis színt kapott, rárakjuk a húst, és addig pirítjuk, amíg a nedvesség el nem párolog. Felöntjük a borral, megszórjuk az aprított zöld fűszerekkel, és ha elpárolgott a bor, ráöntjük a passatát és a vizet. Minimum fél órát rotyogtatjuk.
A cukkinit 2-3 mm vastagra szeleteljük, és mindkét oldalát megpirítjuk egy kevés olívaolajon.
A ricottakrém hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A cukkiniszeletek széleire rakunk a krémből (egy keveset hagyunk a díszítéshez), és feltekerjük.
A bolognai mártást egy kb. 25 x 25 cm nagyságú tepsibe tesszük, belerakjuk a tekercseket, rátépkedjük a mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a sajt.
A legvégén olajbogyószeleteket és egy kevés ricottakrémet rakunk a tetejére, mintha szemek lennének.