Connect with us

Bulvár

Halloween amerika ünnepe és az „öreg kontinens” + recept

Megosztás

Ha létezik igazán amerikai ünnep a Hálaadáson kívül is, akkor az a Halloween, aminek az eredete egészen a kelta időkig nyúlik vissza. A hagyomány az 1800-as évek közepétől honosodott meg az USA-ban, mert akkor érkezett sok észak ír bevándorló, akik magukkal hozták ezt a kelta hagyományukat is.

Halloween
Megosztás

Ha létezik igazán amerikai ünnep a Hálaadáson kívül is, akkor az a Halloween, aminek az eredete egészen a kelta időkig nyúlik vissza. A hagyomány az 1800-as évek közepétől honosodott meg az USA-ban, mert akkor érkezett sok észak ír bevándorló, akik magukkal hozták ezt a kelta hagyományukat is.

Halloweeenkor a holtak visszatérnek

Október utolsó éjszakája a régiek szemében egyet jelentett a rettegéssel, hiszen úgy tartották, hogy a holtak ekkor nemcsak visszatérnek, de meg is szállhatnak egyes embereket, így a szellemek félrevezetése okán öltöttek jelmezeket.

Aztán az 1900-as évek elejétől, hiszen mi másra vágyna az ember, ebből a nagyon ijesztő ünnepből egyre inkább felszabadult össznépi bolondozás lett, ami annyiban talán őrzi az „eredet szavát”, hogy nagyon sokan igyekeznek a lehető legijesztőbb jelmezeket és megjelenést fabrikálni maguknak. Másnap, november 1-én már vége a vigadalomnak, mert a római katolikusok sokkal elmélyültebb mindenszentek ünnepe van .

Helló Magyarország, itt a halloween

Nálunk a ’80-as évek végétől terjedtek el a nagy bulik, mára már egyre több szórakozóhely rendez ilyeneket és jó néhány házibuli is szerveződik országszerte a friss hagyományra, aminek, mint szinte minden hasonló ünnepnek elsőszámú vámszedői a giccsárusok.

Olcsó és hatásvadász folytatás lenne valamilyen sütőtökrecepttel befejezni a cikket, hiszen ez a termény az ünnep jelképe, de most lássunk inkább valamit cukkiniből, méghozzá, ahogy az képen is látszik „háziasszony üzemmódban”!

Halloween

 

Ricottakrémmel töltött cukkinitekercs bolognai raguval

Hozzávalók 4 főre

2 – 3 db cukkini

olívaolaj

1 csomag mozzarella

A ricottakrémhez

500 g ricotta

1 db citrom héja

30 g parmezán

frissen reszelt szerecsendió

só, bors

1 gerezd fokhagyma lezúzva
A bolognaihoz

2 ek olaj

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 szál sárgarépa

2 szál zellerszár

só, bors

– 500 g darált hús

200 ml vörösbor

1 ág rozmaring

3 – 4 ág kakukkfű

500 ml passata

500 ml víz
A díszítéshez

2 – 3 szem fekete olajbogyó

Elkészítés:

A bolognaihoz az apróra vágott hagymát, fokhagymát, reszelt répát és zellert elkezdjük pirítani az olajon. Sózzuk, borsozzuk, és ha már egy kis színt kapott, rárakjuk a húst, és addig pirítjuk, amíg a nedvesség el nem párolog. Felöntjük a borral, megszórjuk az aprított zöld fűszerekkel, és ha elpárolgott a bor, ráöntjük a passatát és a vizet. Minimum fél órát rotyogtatjuk.

A cukkinit 2-3 mm vastagra szeleteljük, és mindkét oldalát megpirítjuk egy kevés olívaolajon.

A ricottakrém hozzávalóit egy tálban összekeverjük. A cukkiniszeletek széleire rakunk a krémből (egy keveset hagyunk a díszítéshez), és feltekerjük.

A bolognai mártást egy kb. 25 x 25 cm nagyságú tepsibe tesszük, belerakjuk a tekercseket, rátépkedjük a mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a sajt.

A legvégén olajbogyószeleteket és egy kevés ricottakrémet rakunk a tetejére, mintha szemek lennének.

(Recept)

Forrás Respublika

Komolyra fordítva:

Időnként kimegy a temetőbe beszélgetni a feleségével —  Embermese Debrecenből

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük