Hatszoros adóemelés az egyéni vállalkozóknak? – a könyvelők Áder Jánoshoz fordultak!

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleményben hívta fel Áder János figyelmét arra, hogy az országgyűlés az T/10856. számú elfogadott törvényjavaslat katázást (kisadózást) érintő, 2021-től hatályba lépő változásai milyen következményekkel járnak.

Kicsi, fizess!

“1. A törvényjavaslatban a korábbi adóterhelést – vállalkozásnak történő teljesítés esetében – 40 százalékos adó sújtaná 2021-től közvetve, külföldi kifizetőnél pedig közvetlenül a kisadózó vállalkozást sújtva.

Ez számításaink szerint akár az érintett egyéni vállalkozókat is hatszoros adóemeléssel fenyegeti.

Miután sosem volt még magánszemélyeket érintően hatszoros adóemelés Magyarországon, ezért a törvényjavaslatot megfontolás céljából kérjük küldje vissza az Országgyűlés számára.”

40 %-os adó, de mire is?

“2. Az elfogadott törvényjavaslat nem tesz eleget a jogalkotás követelményének, mert nem tisztázza, hogy a 40 százalékos adókulcs mire vetítendő. Rövid példával: egy cégnek számlázott évi 5 millió forint bevétel esetén a 40 százalékos adó 800 ezer forint, 2 millió forint lesz? Álláspontunk szerint a magyar nyelvtan szabályai szerint erre az elfogadott törvény nem ad választ és az jogértelmezéssel sem pótolható.

Az elfogadott törvényjavaslat szövege itt olvasható, a kisadózást érintő kéréseinket a 85.§ kapcsán tettük.”

koronavírus-fertőzés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük