Hitte volna? — kormánypárti vélemény közlésébe is bele lehet bukni

Az egész Amerikát fel- és megrázó tüntetés sorozat következményei már a sajtót is elérték. Egy republikánus szenátor cikke miatt lemondott James Bennet a The New York Times  az egyik leghitelesebbnek tartott orgánum publicisztikai rovatvezetője. Csak, hogy biztos itthon is értsék: egy kor-mány-pár-ti vélemény miatt.

A bukás oka: “Be kell vetni katonákat a tüntetők ellen”

James Bennet távozásával egyidejűleg leváltották a publicisztikai rovat helyettes vezetőjét, Jim Diaót is, akit hírszerkesztőségi munkára helyeztek át. Az új, megbízott rovatvezető Katie Kingsbury lett.
A kiadó elnök-vezérigazgatója, A.G. Sulzberger dicsérő szavakkal szólt Bennet eddigi munkájáról, s nem tett említést a személyi változások okáról.
A rovatvezetőnek azért kellett távoznia, mert szerdán megjelentette Tom Cotton, Arkansas állam republikánus, kormánypárti (!) szenátora véleménycikkét az Egyesült Államokat megrázó tüntetéssorozatról. A Vessétek be a katonákat című cikkben Cotton amellett foglalt állást, hogy az erőszakos tüntetőkkel szemben keményen kell fellépni, akár a katonák bevetésével is.

“A nemzetnek helyre kell állítania a rendet. A katonák erre készen állnak”

– írta a szenátor. A New York városában fosztogatókat úgy írta le, mint

“az izgalmat kereső gazdagok és más bűnöző elemek tobzódása”

, és kifejtette, hogy a tüntetők közé beszivárogtak a magát antifasisztának nevező Antifa mozgalom aktivistái is.
Az Antifa jelenlétét a tüntetéseken a The New York Times “álhírnek” minősítette, noha William Barr igazságügyi miniszter sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a kormányzatnak bizonyítékai vannak, hogy az Antifa mozgalom aktivistái is szítják a gyűlöletet és a megosztottságot.
Cotton publicisztikájának megjelenése után mind Bennet, mind Sulzberger kiállt amellett, hogy helyes volt megjelentetni a politikus véleményét. A véleménycikk megjelentetése utáni napon Bennet azt írta a Times hasábjain:

“a prominens elképzelések nyílt megvitatása sokkal jobban segíti a társadalmat a helyes válaszok megtalálásában, mint ha nem veszünk tudomást róluk”.

Később azonban a Times álláspontja megváltozott, és maga Bennet is úgy nyilatkozott, hogy elolvasása nélkül jelentette meg Tom Cotton cikkét. A lapvezetés a pénteki számban megjegyzést fűzött az eredeti cikk fölé, leszögezve, hogy

“nem felelt meg a mi követelményeinknek és nem lett volna szabad megjelentetni”.

tüntetés

 

Egy hozzászólás itt: “Hitte volna? — kormánypárti vélemény közlésébe is bele lehet bukni

  • Avatar
    2020.06.08 - 09:16
    Közvetlen hivatkozás

    Dehat nyugodtan leirhatta ezt a cikkeben, hiszen en a sajat szememmel lattam a TV-ben es hallottam trumpot, aki kijelentette a sajat szajaval, jo sok hadonaszassal kiserve, hogy ha kell, akkor beveti a mogotte allo fegyveres eroket is! Ezert miert mondott le ez a susu pasi? Egyaltalan nem kellett volna!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük