Csak az kaphat cserelakást, akinek nincs tartozása. A helyi aktivisták szerint az áttelepítésekkel csak újabb szegregátumokat hoznak létre.
[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]
Várhatóan januárban állapodik meg a kormánnyal a kőbányai önkormányzat annak a 2,1 milliárd forintos támogatásnak a feltételeiről, amelyet a kabinet a Hős utcai gettó felszámolására ítélt meg – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kovács Róbert X. kerületi fideszes polgármester. Ennek megfelelően egyelőre nem tudni, pontosan hogyan rendezik majd a Hős utca 15. A és B épületekben élő több száz lakó helyzetét, de az szinte biztos, hogy a két leromlott állagú házat kiürítik és elbontják.

Kovács Róbert elmondta, hogy az épületben található mintegy háromszáz lakásnak már csak a fele van önkormányzati tulajdonban, a többi magánkézbe került a rendszerváltás utáni privatizáció során. Az elmúlt években azonban az önkormányzat már készült az épületek szanálására, ezért a kerület tulajdonában lévő lakásokat folyamatosan kiürítették. Ennek következtében mára csak húsz-harminc önkormányzati lakásban élnek, az ő elhelyezésükről kötelező gondoskodnia az önkormányzatnak – fejtette ki a polgármester.

Azt is megjegyezte, hogy cserelakás-ajánlatot csak az együttműködő lakosok kapnak majd, vagyis azok, akik rendesen fizetik a lakbért, illetve a közműszámlákat.

A magánkézben lévő százötven lakás kapcsán Kovács Róbert azt mondta, hogy a tulajdonosokkal egyenként ülnek majd le tárgyalni, és mindenki egyedi ajánlatot kap előzetes értékbecslés után, valamint attól függően, hogy mekkora tartozás kapcsolódik a lakáshoz.

Azt sem zárta ki, hogy a kormánnyal olyan megállapodás születik majd, hogy a terület vagy egy része végül állami kézbe kerül. Erről azonban szerinte még korai lenne nyilatkozni, mint ahogyan arról is, hogy egy ilyen verzió megvalósulása esetén a szomszédos Terrorelhárítási Központhoz kerülne-e a telek.

A lapnak nyilatkozó ellenzéki képviselők, illetve helyi önkéntesek szerint hiába ad támogatást a kormány, a helyieknek nincs sok okuk az örömre. A tulajdonosok az eddigi gyakorlat szerint ugyanis rendre egy-kétmillió forintos vételi ajánlatokat kaptak, márpedig ennyi pénzből nem lehet új lakást vásárolni – hívta fel rá a figyelmet Urbanovszky Zsuzsanna, a Hős utcaiak életét segítő Kontúr Egyesület elnöke. Az önkormányzati lakosokkal kapcsolatban arra is rámutatott, hogy rendkívül rossz cserelakás-ajánlatokat kapnak. Azok, akiknek tartozásuk van, még ilyen ajánlatot sem kapnak, így ezek a családok várhatóan az utcára fognak kerülni.

(Forrás: Magyar Nemzet)
[mnky_ads id=”3811″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét