A törvények nem mindig szószólói az értelemnek, sőt! Szemezzünk a leghülyébb amerikai törvények között.

Ha például azon gondolkozunk, hogy az Alabama állambeli Mobile-ba költözünk, jó tudni, hogy – bármennyire szívünk vágya – szigorúan büntetik, ha bűzbombát vagy bármi olyan tárgyat viszünk be, mellyel

- Hirdetés -

„kellemetlen szagot”

lehet okozni.

De tilos konfettit szórni vagy megfürdeni a nyilvános szökőkutakban is.

Alaska-ban törvénytelen és szigorúan büntetendő tett, berúgni…egy bárban.

Az eset szigorúbb elbírálás alá esik, ha egy részeg ember, tudatosan, azzal a szilárd elhatározással lép be egy bárba, hogy még részegebb legyen. Ez nem vicc: ha megteszi, 2.500,- dollárig terjedő pénzbírsággal vagy hat hónapos börtönbüntetéssel sújthatják.

Turisták, figyelem! Szigorúan tiltott Arkansas állam nevének helytelen kiejtése.

Az egyetlen helyesnek elfogadott kiejtés a törvények szerint

„három szótagban, a szóvége nem ejtendő, a hangsúly pedig az első és az utolsó szótagon van”.

Talán jobb, ha továbbállunk.

Nézzük meg például a napos Kaliforniát.

A klíma remek, de ostoba törvények itt is élnek. Törvénytelen például építeni, fenntartani vagy üzemeltetni – nukleáris fegyvereket, legalábbis Chico városának határain belül. A 80-as években született törvény komoly antinukleáris elkötelezettségről kívánt tanúbizonyságot adni, de rövidesen második életet kezdett élni az interneten, sok derűt okozva az olvasóknak. De vigyázat! Derű ide, derű oda, a törvény ma is sziklaszilárdan őrzi pozícióját és megszegője 500,- dolláros pénzbüntetést kaphat.

Tudjuk, hogy a gyerekek bizony roppant bosszantóak tudnak lenni, mégse felejtsük, hogy Florida-ban a gyerekek eladása bűntettnek minősül. Mi szóltunk!

Louisiana-ban

pedig törvénytelen ellopni más – folyami rákját. Az állam törvényei szigorúak: a büntetés 1.500,- dollártól 3.000,- dollárig is terjedhet, de az elkövetőt akár tíz évre is börtönbe zárhatják. És a szégyen, amit hátralévő életében el kell viselnie: folyami rák rablásért ültették le!

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét