Világbotrány Ferencvárosban – Húsz perc szenvedés

Vannak dolgok, amiknek egyszerűen nem lenne szabad megtörténniük. És nem is kötelező, hogy megessenek, nem az elkerülhetetlen végzetnek köszönhető, hogy egy tizenhat éves focista srác húsz percig szenvedett a pályán a legnagyobb fájdalmak között – nem a végzet volt ez, hanem a hanyagság, a nemtörődömség, a spórolás.

Világbotrány

A hírt az Index fedezte fel, más lapok is utánajártak, és hitelesnek bizonyult, csak éppen hivatalosan meg nem jelent az érintettek honlapján sehol – hát lássuk, mi is történt?

„A Budapesten rendezett Future Talents Cup elnevezésű nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna egyik keddi mérkőzésén a Diósgyőr 16 éves játékosa olyan szerencsétlenül rúgott össze újpesti ellenfelével, hogy mind a sípcsontja, mind a szárkapocscsontja eltört, utóbbi szilánkosan. A sérült játékos a földre zuhant, közelebb álló társai azonnal jelezték, hogy baj van.

Mindkét csapat masszőre futva érkezett, hogy segítsen. Próbálták megnyugtatni a fájdalommal és sokkal küzdő játékost, jegelték a lábát, levették a cipőjét. Aztán vártak. A jég olvadt, a srác zokogva szenvedett, a masszőrök és az edzők tehetetlenül tébláboltak. Így telt el húsz perc. Orvos vagy akárcsak egy ápoló sem volt a helyszínen, se mentőautó. Meg kellett várni, hogy kiérkezzen, amit telefonon hívtak.” (Index)

Nem volt orvos

Ha ez igaz, akkor világbotrány: hogyhogy nem volt orvos, mentő a pálya mellett? És itt jön a valódi homály: vagy volt, vagy nem volt. Ezt a hétköznapi ember viszonylag könnyen el tudja dönteni, a sportmenedzser ködösít. Arról van ugyanis szó, miszerint a rendezvényt nem az MLSZ szervezi, hanem a Future Talents Cup Nonprofit Kft. elnevezésű cég. Ennek vezetője és tulajdonosa azt állította, hogy a sérült játékost megnézte az orvos, és az ő utasítása volt, hogy a beteg nem mozdítható, ki kell hívni a mentőt.

Ez még elképzelhető is volna: a törések, főleg a szilánkos törések mozgatása lehet veszélyes, sajnos saját tapasztalatból tudom. De a mi mostani szempontunkból ebben az az érdekes, hogy a cégtulajdonos szerint tehát volt orvos a pályán. Mégpedig – állítása szerint – a Diósgyőr saját orvosa.

Az ám, de mit mond erről a DVTK regionális utánpótlásképzési igazgatója, Benczés Miklós?

„Nem kaptunk olyan tájékoztatást, hogy vinnünk kéne orvosi stábot, és ez nem is így működik a gyakorlatban. Mindig a rendező biztosít orvosi ügyeletet. Sem a szakmai igazgatónk, sem az U17 edzője nem tudott róla. Ez egy nemzetközi tornán, külföldi csapatokkal egyébként is elég nehezen és drágán lenne megoldható.”

Tehát ő azt állítja: nem vittek orvost magukkal, hiszen nem is értesítették őket arról, hogy kéne.

Akkor ki mondta, hogy várják meg a mentőt?

Az UEFA minimális követelményei egyébként – többek között – egy rohammentő és mentőtiszt jelenlétét írják elő.

Kenjük, kenegetjük elfele az ügyet, passzírozzuk azt, amit lehet, végső soron a tizenhat éves Szabó Dávid is túl van már a műtéten, bár hosszú hónapokba telik, míg felépül – de felelős, az nincs.

Nem tudjuk, miért kellett húsz percig pokoli fájdalmakat kiállnia egy fiatal sportolónak.

Van egy fogadásom egy korsó Bellevue Kriekbe: soha nem is lesz ennek az esetnek felelőse… ahogy másnak sem.

Mi így focizunk.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Veszélyben a pályán

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük