Idilli keresztapák

Egy fb-os hozzászólás hívta fel a figyelmem a Magyar Nemzet írására, amely -talán Apák Napjára időzítve- Coppola legendás filmjét, a Keresztapát elemzi.

Végre megérthettem a mű eszmei mondanivalóját

Mármint, hogy jó-jó, a maffiafőnök lop, rabol, bandát szervez, megfélemlít, de nem ez számít. A lényeg az, hogy

„a film a hagyományos értékeket helyezi a középpontba. Marlon Brando Corleone szerepében temérdek alkalommal hangsúlyozza: bárhogy is alakul az élet, a család a legfontosabb…az ebédnél nem szükséges üzleti ügyekről beszélni, olyankor a család inkább egymással foglalkozzon”.

Sajnos a Keresztapát más, a drogüzletben utazó maffiózók lelövik, de ennek is van tanulsága:

„Közel fél évszázaddal később erről eszünkbe juthat, hogy ugyanannyira pusztít az a szellemi drog, amely tönkre akarja tenni a családokat, sőt már a család fogalmát is eltörölné a föld színéről.”

Nahát! Akkor már inkább tényleg a maffia

Bár hiányolom, hogy semmit nem tudtunk meg Don Corleone nézeteiről a genderelmélettel és a Soros-tervvel kapcsolatban. Szerintem utálná mind a kettőt. Hát csoda, hogy a jobb sorsra érdemes szerzőt nosztalgikus érzések töltik el: a Keresztapához képest

„hol van ma már ezektől az értékektől a XXI.századi ember?”

Nem kell aggódnia

Azt mondják, ma is akad olyan Keresztapa, aki ugyan szintén lop, rabol, bandát szervez, megfélemlít (ő is csak emberből van!), viszont számtalanszor hangsúlyozza, hogy

„a család a legfontosabb”.

Igaz, azt nem tudom, hogy az ebédnél beszélget-e üzleti ügyekről.

maffiaállam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük