Időjárás előrejelzés – A hétvégére nem ígérhetünk semmi jót

Pénteken borongós, esős időre számíthatunk, többfelé jelentős mennyiségű csapadékkal. Délelőtt még elsősorban a Tiszától nyugatra eső térséget érinti. Az Alpokalján, az Északi-középhegységben és a Visegrádi-hegység valamint a Budai-hegyek magasabban fekvő részein átmeneti havas eső, hóesés is előfordulhat. Ennek elsősorban a délelőtt folyamán van esélye.

Délután

az eső átterjed a keleti országrészre is, a Dunántúlon viszont már sokfelé megszűnik. Napközben gyenge, olykor élénkebb D-i légmozgás lesz jellemző.

Éjjel főként az ország keleti és déli részén várható csapadék, alapvetően eső. Északnyugatira fordul, és élénkül a szél.

Szombaton erős északnyugati szél fúj. Zömmel erősen felhős idő várható, de alkalmanként elvékonyodhat a felhőzet, főként délután átmeneti napsütés is lehet. Keleten lesz tartósabban borult az ég, ott még számítani kell újabb esőre, másutt legfeljebb elvétve alakulhat ki gyenge záporeső.

Este, illetve éjszaka már sehol nem hullik említést érdemlő csapadék, csökken a felhőzet. Sokfelé erős marad a szél.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

péntek délután +4 – +12,

szombat reggel 0 – +6,

szombat délután északon +9, délen +12,

vasárnap reggel -1 – +3 fok körül alakul.

A folytatásban

– Vasárnap már kissé mérséklődik az északnyugati szél, de továbbra is élénk marad. Az ország nagyobb részén napos időre készülhetünk, de keleten és délen erősebben felhős időszakok is várhatók, és ott elszórtan kialakulhat gyenge záporeső. Estére mindenütt legyengül a légmozgás. Éjszaka általában csillagfényes, eseménytelen, csapadékmentes idő ígérkezik.

Hétfőn a szél tovább mérséklődik, de nyugat felől ismét megvastagszik a felhőzet, viszont csak elvétve lehet kisebb eső, zápor. Keleten valószínű tartósabb napsütés.

Kedden nagyrészt napos, illetve mérsékelten felhős időre van kilátás, itt-ott egy-egy futó záporral.

Szerdán borongós idő a legvalószínűbb, kisebb esőkkel.

– Jövő hét második felében is folytatódik a változékony jellegű időjárás, kisebb esőkkel, záporokkal.

Közlekedés meteorológia

Pénteken szerte az országban esőtől csúsznak az utak. Alacsonyabb utazó sebességgel, megnövekedő féktávolsággal kell számolni.

Szombaton a keleti országrészben az eső, másutt inkább csak az erős északnyugati szél nehezíti a közlekedést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük