Fronthatásokkal terhelt, havazással is súlyosbított időjárás vár ránk

Kedden újabb hidegfront alakítja időjárásunkat. Egy szó mint száz ennél a napnál kevésbé lehangolóról is azt szoktuk mondani: a hátunk közepére se kívánjuk.

Kedd

– A Dunántúlon és a középső országrészben viharos (50-60 km/órás lökésekkel kísért) ÉNY-i szél támad. Délelőtt felszakadozik a felhőzet, majd szakadozott, gyorsan változó felhőzet mellett ki-kisüt a nap is. Elszórtan előfordulhat futó havas eső-, hózápor, de jelentős mennyiségű csapadék nem várható.

– Keleten gyengébb légmozgás, itt-ott el-elvékonyodó, de összességében zártabb felhőzet a valószínűbb, elszórtan, gyenge, többnyire szitáló, vegyes halmazállapotú csapadékkal.

Éjszaka egy melegfront éri el a térséget. Átmeneti szélmérséklődést követően erősödő DNY-i szél támad. A front felhőzetéből elszórtan, főként az északi országrészben, de országszerte kialakulhat pár órás hóesés. Hajnalban ritkul, elgyengül, kelet felé mozog a csapadék, és egyre többfelé váltja szitáló havas eső, eső hóesést. Ekkor már hidegfront közelíti az északnyugati országrészt.

Szerda

Hidegfront váltja az éjszakai melegfrontot. Sokfelé ismét viharossá erősödő ÉNY-i széllel kell számolni. A legerősebb széllökések az északnyugati országrészben várhatóak, és elérhetik a 60-70 km/órát, míg a délnyugati határvidéken és az északkeleti megyékben mérsékeltebb légmozgás a valószínűbb.

Szakadozott, gyorsan változó felhőzet mellett elszórtan előfordul vegyes halmazállapotú, záporos csapadék is. Az északkeleti határvidéken lehet tartósabb, szitáló, szállingózó csapadék.

Többnyire az évszakos átlagnál enyhébb idő várható, a keleti határvidéken lesz átlagosan alacsony a hőmérséklet.

Éjszaka is erős marad a szél, a legerősebb széllökések a Balaton térségében és a középső országrészben elérhetik a 70-80 km/órát. Csillagfényes idő valószínű, keleten is csökken a felhőzet.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

kedd délután nyugaton +5, északkeleten +3,

szerda reggel -2 – +3,

szerda délután +6 – +8, az északkeleti határvidéken +4,

csütörtök reggel -1 – +2 fok körül alakul.

A továbbiakban

– Csütörtökre távozó hidegfront, délelőtt nagyobbrészt napos, eleinte még szeles idő várható. Délutántól vastagodó felhőzet sodródhat a térség fölé nyugat felől. Számottevő csapadék nem valószínű, északnyugaton lehet itt-ott szitálás. Legyengül a légmozgás.

– Pénteken mérsékelt D-i széllel érkező melegfrontra van kilátás. Nagyobbrészt felhős idő várható többnyire csapadék nélkül. Az északkeleti megyékben van esélye hószállingózás, átmeneti hóesés előfordulásának. Hajnalban már hidegfont érkezése körvonalazódik erősödő ÉNY-i széllel, szakadozó felhőzettel.

– Szombatra változóan napos-felhős, az ország ÉNY-DK irányú, középső sávjában erősen szeles idő ígérkezik. Elvétve lehet vegyes halmazállapotú zápor, de alapvetően csapadékmentes idő valószínű.

– A középső országrészben vasárnap is erős szélre van kilátás, másutt mérsékelt légmozgás a valószínűbb. Napos, fátyolfelhős idő ígérkezik.

– Hétfőn is még erősen szeles idő várható a középső országrészben, míg nyugaton és keleten valószínűleg marad a mérsékeltebb légmozgás. Nyugaton, délnyugaton naposabb, északon, északkeleten felhősebb időre van kilátás. Ott elvétve hószállingózás sem kizárt.

Biometeorológia 2022. február 1.

Kedden napközben hidegfront érkezik, majd éjjel melegfront váltja, de már szerdán napközben újabb hidegfront követi azt.

Ismét erősödhetnek a migrénes panaszok, nyugtalanságérzet, alvászavarok jelentkezhetnek. A szélerősödés, illetve légnyomás ingadozás kedvezőtlenül hat a krónikus keringési rendellenességgel küzdőkre, de általában a krónikus betegségek tüneteinek erősödése figyelhető meg ilyenkor.

Mivel egész héten egymást követik a frontok, így kifejezetten erős panaszok hátterében is lehetnek a légköri változások. Ennek ellenére tartósan fennálló fejfájás, vérnyomásingadozás, ízületi fájdalom vagy alvászavar esetén mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni.

(Eumet)

Kapcsolódó

időjárás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük