Sorting by

×

Időjárás – Ilyen karácsonyunk lesz!

Lesz ma minden ónos- havas eső, havazás, a borús idő végig kitart az ünnep alatt állítja az időjárás előrejelzés. Nem lesz szép karácsonyi időnk. Pénteken hajnalban az ország északkeleti felén előfordulhat havazás, északnyugaton és a főváros térségében inkább gyenge, szitáló havas eső valószínűbb, illetve ónoseső kialakulásának is megvan a veszélye! Élénkülő, a déli országrészben erősödő D-i szél támad.

Szenteste napján tovább erősödik a DDNY-i szél, enyhülés kezdődik.

– A délnyugati, déli országrész felett átmenetileg lecsökken a felhőzet, a nap is előbújhat.

– Az északi, északkeleti térség felett egész nap megmarad a borongós idő. Az éjszakai csapadék a délelőtt folyamán elgyengül, északkelet felé távolodik.

Napközben elszórtan fordulhat elő időszakos szemerkélés, szitálás. Az érkező meleg levegő hatására a kezdeti vegyes halmazállapot egyre inkább esőbe vált még északon is.

Szenteste és éjszaka országszerte erősen felhős, borús idő várható. Elszórtan, eleinte inkább az északi megyékben, majd éjjel már főként délen eső is előfordul.

Karácsony 1. napján, szombaton mérsékeltebb, de még élénk DNY-i szél fúj. Nagy lesz a hőmérsékleti különbség a déli és északi térség között: míg délen a +10 fokot is meghaladhatja a nappali felmelegedés, északon csak pár fokkal melegszik fagypont fölé a levegő.

Borús idő lesz. Elszórtan, időszakosan elered az eső is, illetve az északkeleti, északi megyékben havas- és ónos eső, illetve átmenetileg hó is hullhat vegyesen, váltakozva.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

péntek reggel délnyugaton +2, északkeleten -4,

péntek délután délnyugaton +11, északkeleten +4,

szombat reggel délnyugaton +8, északkeleten +2,

szombat délután délnyugaton +11, északkeleten 0 fok körül alakul.

– Karácsony 2. napján, vasárnap már KÉK-ire változó szélirány látszik valószínűbbnek. Borús időben délelőtt kevesebb helyen valószínű, szitáló, gyenge csapadék (eső), majd délután, este ismét sokfelé elered az eső. Az ország északi felén, az este és éjszaka folyamán vegyes halmazállapotra válthat a csapadék, melyben megvan az ónos eső kialakulásának veszélye is!

– Hétfőn, kedden és szerdán zömében borongós idő most a legvalószínűbb, csak átmenetileg vékonyodhat el itt-ott a felhőtakaró. Meg-megélénkülő szél mellett több hullámban érkező, szórványos csapadékra, nagyrészt esőre, északon, a hegyekben olykor vegyes halmazállapotra van kilátás. A déli országrészben marad az évszakhoz képest enyhe időjárás.

Biometeorológia

Pénteken melegfronti hatásra, enyhülésre és erős szélre készüljünk. Mindhárom okozhat kellemetlen tüneteket: az esőtől a köszvényesek és a krónikus mozgásszervi betegek joggal tartanak, ilyenkor az ízületi- és csontfájdalmak fokozódhatnak. A frontra, illetve a szélre szervezetünk ingerlékenységgel, fáradékonysággal, csökkent teljesítőképességgel reagálhat. A melegfront hatsára az anyagcsere folyamatok ugyan felgyorsulnak, ennek ellenére azonban nem árt odafigyelni, hogy mennyit eszünk a karácsonyi vacsorából. A zsíros, nehéz , kalóriadús ételek -különösen alkohollal társítva- a hasnyálmirigyet fokozott működésre késztetik, melynek hatására akár annak gyulladása is kialakulhat!

(EUMET)

Kapcsolódó

időjárás

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.