Ilyen hétvége vár ránk: időjárás, orvos- és közlekedésmeteorológia, pollenjelentés, dugófigyelő

Nem lehet panasz a hétvége időjárására, talán éppen ezért is kell jobban vigyázni az utakon magunkra és másokra. Ne feledjék nem csak elmenni kell, de visszaérkezni is.

Azt mondom, nyár!

Szombat: sok napsütés,  csupán északkeleten és néhol nyugaton fordulhat elő egy-egy gyenge zápor, zivatar. Az északnyugati szelet helyenként erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Frontmentes idő.
Vasárnap: szintén a napsütésé lesz a főszerep, de napközben nyugaton, valamint keleten és északkeleten helyenként futó zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Nyugaton ígérkezik felhősebb időjárás, keleten hosszabb napos időszakokra lehet számítani. A kissé szeles időben 27-32 fok között alakulnak a maximumok.

Kukkantsunk be a jövő hétbe is!

Hétfő: napos időre, legfeljebb jelentéktelen záporokra, rövid zivatarokra kell készülnünk. Csapadékosabb idő ismét északkeleten és nyugaton valószínű. A légmozgás élénk marad. 27-32 fokot mérhetünk.

Kedd: feltámad a szél. Kevés zápor, zivatar újfent kialakulhat. Előreláthatólag főként nyugaton, délnyugaton és északkeleten lehet rájuk számítani. Ismét 27-32 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán már valamivel több helyen készülhetünk záporok, zivatarok kialakulására. Szeles, de továbbra is meleg marad az idő.

Orvosmeteorológia

orvos

Szombaton frontmentes idő várható. Az élénk, erős északnyugati szél miatt az arra érzékenyek fejfájást tapasztalhatnak, nyugtalanabbá és ingerlékenyebbé válhatnak, illetve vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok is felléphetnek. Az esetleges zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota. A fokozódó melegben az érzékenyek migrénes fejfájást, gyulladásos ízületi bántalmakat, fáradékonyságot, koncentrálási problémákat tapasztalhatnak. Az UV-sugárzás nagyon erős lehet, ezért fontos gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről! Ne feledkezzünk meg szervezetünk folyadék- és vitamin utánpótlásáról sem!

Pollenjelentés

Hétvége a csalánfélék pollenkoncentrációjáé amely  közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfűfélék és útifű virágpora helyenként elérheti a közepes szintet. Lokálisan megjelent a levegőben a parlagfű virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Közlekedésmeteorológia

Szombaton napközben északkeleten és nyugaton számíthatunk legfeljebb egy-egy rövid záporra, zivatarra, melyek miatt vizes, csúszós utakkal találkozhatnak az útnak indulók. Zápor, esetleg zivatar környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, erős, viharos széllökések ronthatják a járművek menetstabilitását. Az ország nyugati tájait leszámítva élénk, erős északnyugati szél ronthatja az autók egyensúlyát. Túlnyomórészt mindenütt a napsütésé lesz a főszerep, érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Gyermekeinket és a házi kedvenceket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

A hétvége sem kivétel, arccal a gigadugók felé

 

mozgo feluljaro
Megoldás Ázsia nagy találmánya mozgófelüljáró, vagy ahogy ők hívják, busz lehet ?

2018. július 14-től, szombattól – ahogy a BKK korábban közölte – közúti forgalomkorlátozásokat vezetnek be az Üllői út / Könyves Kálmán körút csomópontban, ahol várhatóan egy hónapig a Rákóczi híd felől érkezők a Könyves Kálmán körúton a Nagyvárad tér felé egy sávon kanyarodhatnak, illetve megszűnik a Nagyvárad tér felől érkezőknek a balra kanyarodási lehetőség a Könyves Kálmán körútra, a Stadionok irányába. A Stadionok felől érkezők a Könyves Kálmán körútról nem tudnak balra, az Üllői útra kanyarodni, csak egyenesen és jobbra haladhatnak tovább.

Figyelem! A Könyves Kálmán körút és az M5-ös autópálya bevezetőjének csomópontjában jelenleg is, és a továbbiakban is két sávról lehet balra kanyarodni az autópálya-bevezető felé. Tapasztalatok szerint az arra közlekedők döntő többsége a belső sávot használja, azonban a csomópont hatékonyságát jelentősen növelné mindkét sáv hasonló terhelésű használata.

Beton burkolatot kap az M0-s déli szektora, szombattól számíthatunk komoly torlódásra. A jelenlegi három-három forgalmi sáv helyett kettő-kettő lesz használható az építési szakaszokon. A felújítás várhatóan 2020-ig tart.

Figyelmeztetésül: a halál motoron jár

Halálos közúti közlekedési baleset történt pénteken este 9 óra körül, a Ceredet Szilaspogonnyal összekötő 23111-es számú úton, a ceredi halastavak közelében.A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy segédmotoros kerékpárral közlekedő férfi – eddig tisztázatlan körülmények között – járművével elesett és olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen meghalt.

Az érintett útszakaszon teljes útlezárás mellett helyszíneltek a rendőrök, kerülni Zabar felé lehetett. az útzár azóta megszűnt. Vezessenek óvatosan!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük