Ilyen húsvéti időjárás vár ránk - Városi Kurír

Sorting by

×

Ilyen húsvéti időjárás vár ránk

Minden ünnep előtt lázban ég az ország, mindenkit szinte csak az érdekel milyen idő várható, különösen akkor ha az ünnep négy napos, mint ahogy a húsvét is.  Most “lerántjuk a leplet” arról, hogy mi várható a négy napban, és azok környékén.

Hirdetés

Lássuk szerdától!

Szerdán délután országszerte napos, illetve gyengén felhős idő lesz jellemző. Eső sehol sem esik. A légmozgás gyenge, délies irányú marad egész nap. Éjszaka is csak mérsékelt felhősödések lehetnek. Túlnyomórészt csillagfényes, nyugodt, szélcsendes idő lesz.

Csütörtökön is még enyhe, de felhős idő várható, időszakos napsütéssel. A délutáni, esti órákban már szórványosan záporok, néhol zivatargócok is kialakulhatnak egy északról közeledő hidegfront előterében. Éjjel túlnyomórészt erősen felhős időben további, szórványos záporok kialakulására lehet számítani. Nem mindenhol esik, maradnak csapadékmentes területek is. Reggel északnyugaton megerősödik az északnyugati szél.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szerda délután +18 – +23,

csütörtök reggel +7 – +10,

csütörtök délután +20 – +24,

péntek reggel +8 – +10 fok körül alakul.

– Nagypénteken az átvonuló hidegfront hatására szelesebbre, változékonyabbra, hűvösebbre fordul az időjárás. Elszórtan, időszakosan előfordul záporeső, átmeneti eső. A Duna vonalától keletre néhol zivatar is kialakulhat. Tartós, áztató eső a délnyugati megyékbe érkezhet éjszaka.

– Nagyszombaton is marad a jórészt felhős, hűvös, sokfelé szeles időjárás. Északnyugaton délután már kisüt a nap, másutt viszont előfordulhat néhol kisebb eső, zápor.

– Húsvét vasárnap is marad az élénk, hűvös északi szél. Napos-felhős időszakok váltakoznak, de csak elvétve fordulhat elő gyenge zápor.

– Húsvét hétfőn előreláthatólag több órás napsütésre számíthatunk, és délnyugatira fordul, kissé élénkül a légmozgás. Csapadék nem valószínű.

húsvét

Orvosmeteorológia

Szerdán melegfronti jellege lesz a légkörnek, de konkrét front nem lesz felettünk. A kellemesen magas délutáni hőmérséklet és a napsütés jelentősen javítja a hangulatot, növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet. Ajánlott legalább egy rövid szabadéri sétát beiktatni a napi teendők közé, perzse a járványügyi előírások megtartásával. A tavaszi melegedéssel a pollenek száma is ugrásszerűen megnőtt a levegőben. A jelenleg allergiás tüneteket tapasztalók nagy valószínűséggel az éger, a mogyoró vagy a fűzfa pollenjáre érzékenyek. Pontos diagnózist allergológus szakorvos állíthat fel.

Csütörtökön is enyhe melegfronti hatásra készülhetünk. A szerdainál jóval több lesz a felhő, és délutántól szórványos záporokra, majd helyenként zivatarokra is számíthatunk. Reggelre hidegfront étkezik. Mindezen időjárási körülmények, a frontra érzékenyek számára kellemetlenebbé tehetik a napot. Fejfájás jelentkezhet, valamint a szokásosnál álmosabbak, fáradtabbak lehetünk. Használják ki a nap első felében lévő csapadékmentes, gyorsan melegedő időjárást, és tartózkodjanak minél többet a szabadban. Délután már szükség lehet az esernyőre. (eumet)

Kapcsolódó

húsvét

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.