Kerítésen innenKiemelt hírek

Mégis ingyenes mindenkinek az influenza elleni védőoltás, bár alighanem nem ez volt a terv

védőoltás

Falus András immunológus professzor:  „ha a hatalom kitart azon álláspontja mellett, hogy a maszkok nem nyújtanak védelmet és nem rendeli el azok kötelező viselését, közvetlen bűnös felelőssége van több ezer honfitársunk haláláért!” Na és a védőoltás.

A korona vírusra tekintettel

Míg az érintettek azt hitték, hogy a szokásos szabályok érvényesek idén az influenza-oltásra, azaz csak a különösen védendő csoportok kapják azt térítésmentesen a háziorvosoktól, a minisztérium tegnapi közleményében az üzente: ahogyan a tavalyi rendkívüli helyzetben is történt, idén is mindenki számára ingyenesen biztosítják a vakcinát. Feltéve, hogy jut nekik. Arról ugyanakkor nem esett szó, hogy a szokottnál nagyobb kontingenst rendeltek volna.

Rendelés ahogy eddig is

A magyar kormány 24 éve rendre – így idén is – itthon legyártat 1,3 millió adag influenza elleni oltást, amit térítésmentesen tesz hozzáférhetővé a rizikócsoportokba tartozóknak a háziorvosoknál. Egy átlagos évben általában ennek alig fele szokott elfogyni, ám tavaly, amikor a covid-járvány miatt nemcsak a kockázati csoportoknak (idősek, terhesek, krónikus betegek), hanem mindenkinek térítésmentes elérhetőséget ígértek, a háziorvosoknak kiosztott 1,4 millió adagból mintegy 1,244 millió adag fogyott el. (Az 1,3 millió hazai gyártású, 3Fluart mellé 100 ezer adag Vaxigrip Tetra vakcinát vásárolt a kormány közvetlenül a gyártótól). Csakhogy tavaly nem volt influenza-járvány, míg idén kifejezetten erős várható.

Erősebb járvány jöhet

Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője  azt mondta: a járványügyi matematikusok előrejelzése szerint az eddig szokásosnál 50 százalékkal több influenza-szerű megbetegedés várható az idei szezonban. A közvetlen okok között ott van a fellazult maszkhasználat, nincsenek a légúti cseppfertőzést akadályozó járványügyi intézkedések sem, és a szervezet természetes ráfertőződéséből is kimaradt egy év. Ezért kevésbé védettek az emberek az influenza-vírusok mutációival szemben, mint a megelőző években. Így várható, hogy a tavalyinál erősebb lehet az érdeklődés az influenza-elleni védőoltások iránt-írja a Népszava.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

Kezdődik az influenza járvány

védőoltás

 

Comments (1)

  1. Azt olvastam, hogy 1millió 300 ezer oltóanyag van, pont úgy, mint tavaly, azaz egyáltalán nem jut majd mindenkinek, csakúgy, mint tavaly

Szólj hozzá!