A múlt héten kisorsolták a jövő évi labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását. Oroszország 2018-ban 11 város 12 stadionjában bonyolítja le a seregszemlét. A világbajnokság egyik különleges helyszíne Kalinyingrád, a balti-tengeri kikötőváros lesz.

Az Oroszország – Szaúd Arábia nyitómérkőzés és a világbajnokság döntője is a moszkvai Luzsnyiki Stadionban lesz. Az északi Szentpétervár mellett délen Szocsiban és a már Ázsiában fekvő Jekatyerinburgban is játszanak világbajnoki mérkőzéseket.

Különleges helyszín Kalinyingrád, hiszen a balti-tengeri kikötőváros, Oroszország exklávéjának, a Lengyelország és Litvánia között található Kalinyingrádi területnek (Калинингрaдская oбласть) a székhelye.

Ebben a közel félmilliós városban négy mérkőzést rendeznek meg, az egykori Königsberg alig 400 kilométerre van Varsótól, a 730 kilométerre levő Berlinből nyolc órán belül Kalinyingrádba lehet autózni. De közel van Dánia és Svédország is.

A lengyel szurkolók számára óriási lehetőség lett volna, ha Lengyelország legalább egy mérkőzést Kalinyingrádban játszhatott volna, ám ők a H csoportban egy Moszkva-Kazany-Volgográd túrára kényszerülnek.

“1226-ban a poroszok megtérítésére, Mazóviai Konrád kérésére jelent meg a német Teuton lovagrend, Königsberg [jelentése: királyhegy, királyvár] elnevezését onnan kapta, hogy 1255-ben II. Ottokár cseh király jelenlétében alapították.
A lengyelekkel és a litvánokkal vívott háborúkban a német lovagrend meggyengült, majd megszűnt. 1466-ban Königsberg környéke lengyel fennhatóság alá került, s Porosz Hercegség néven hűbérese lett Lengyelországnak.
Az első világháború után a Königsberg környéki porosz területeket egy lengyel tengerparti korridor választotta el a többi német területtől.
A második világháború után a stratégiailag fontos területet a Szovjetunióhoz csatolták, azon belül is az Oroszországi SZSZK-hoz. 1946-ban Königsberget Kalinyingráddá keresztelték át. A névadó Mihail Ivanovics Kalinyin 1938 és 1946 között a Szovjetunió Legfelső Tanácsa Elnökségének elnöke volt. “

Sztálin, Lenin és Kalinyin 1919-ben

A 35 ezer néző befogadására alkalmas Kalinyingrád Stadionban négy csoportmérkőzést játszanak le.

2018. június 16., 21 óra – Horvátország-Nigéria (D csoport)
2018. június 22., 20 óra – Szerbia-Svájc (E csoport)
2018. június 25., 20 óra – Spanyolország-Marokkó (B csoport)
2018. június 28., 20 óra – Anglia-Belgium (G csoport)

A horvát és a szerb szurkolók számára is érdemes lesz egy balti kirándulást tenni, a “spanyol armada” után pedig brit és belga szurkolók “foglalhatják el” a várost.

A helyszín közelsége miatt érdemes lehet magyar rajongók számára is egy-egy mérkőzésre szóló belépő megváltása. Sőt, a Spanyolország-Marokkó és a szuper-rangadónak számító angol-belga mérkőzés összekötésével egy ötnapos túrát lehet tenni a Kalinyingrádi területen, ahonnan egy vilniusi kirándulás is betervezhető.

Közúton Budapestről mintegy 1200 kilométerre található Kalinyingrád, aki bármelyik mérkőzésre szerez belépőt és vállalja az utazást ne feledje, hogy természetesen orosz vízumra is szüksége lesz, hogy átlépje a lengyel-orosz határt.

A 2018-as világbajnokság csoportbeosztása

A csoport: Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Uruguay
B csoport: Portugália, Spanyolország, Marokkó, Irán
C csoport: Franciaország, Ausztrália, Peru, Dánia
D csoport: Argentína, Izland, Horvátország, Nigéria
E csoport: Brazília, Svájc, Costa Rica, Szerbia
F csoport: Németország, Mexikó, Svédország, Koreai Köztársaság
G csoport: Belgium, Panama, Tunézia, Anglia
H csoport: Lengyelország, Szenegál, Kolumbia, Japán

SportXpert.hu

Még több sport: Ökölvívó bajnokság a Madárfészekben

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét