Itt a tavasz, márciusi bolondos április

Az előttünk álló napokban szinte minden időjárási helyzetből kapunk egy kis ízelítőt, de ami nagy öröm hideg, szinte biztosan nem lesz. Lehet, hogy tényleg vége a télnek?

Hét indító

Hétfőn délelőtt, északkeleten még borús időben kiadós, tartós eső esik, miközben nyugat felől már a reggeli óráktól fokozatosan csökken, szakadozik a felhőzet és csak egy-egy futó zápor alakul ki elszórtan. Délután már országszerte napos idő ígérkezik jellemzőbbnek, az északkeleti határvidéket hagyja el legkésőbb a csapadékot adó felhőzet. Kifejezetten enyhe, tavaszi időre készülhetünk.

Többnyire élénk vagy erős lökésekkel kísért szél fúj, általában D-DNY-i irányból, de a délelőtti órákban, a Dunántúl északi térségében még ÉNY-i szél az uralkodó.

Éjszaka újból beborul az ég, majd az ország északi felét újabb kiadós esőt, záporokat adó csapadékmező éri el. Az ország déli felén csak kisebb eső, szemerkélés lehet.

Kedden országszerte borongós idő lesz ismétlődő esőkkel, záporokkal. A délelőtt elsősorban még az északi országrészt érintő csapadékmező a déli órákra átterjed, majd délután áthelyeződik a déli országrész fölé. Hevesebb záporok mellett néhol az ég is megdörrenhet, illetve az Alpokalján, a hegyekben vegyes halmazállapotú csapadék is előfordulhat átmenetileg.

Reggel, a déli és keleti országrészben még erős D-i szél fúj. Napközben, az északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon ÉNY-ira fordul az erősödő szél, miközben délen és keleten mérséklődik, legyengül a légmozgás.

Éjszaka marad a borongós idő. Élénk, nyugaton erős, olykor viharos lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj. Eső elsősorban a keleti és déli országrészben valószínű.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

hétfő reggel +4 – +9,

hétfő délután délnyugaton +15 – +17, északkeleten +9 – +12,

kedd reggel délen +8 – +12, északkeleten +4 – +7 fok körül alakul.

Közlekedés meteorológia

Hétfőn csak északon, északkeleten számíthatunk tartósabb esőre, de ott is inkább délelőtt. Másutt a változó napsütés lesz jellemző, de erős szél nehezíti a közlekedést.

A folytatásban

– Szerdán, nyugaton változóan felhős-napos, keletebbre továbbra is borult idő valószínű, és kisebb eső, északon havas eső is lehet. A Dunántúlon erős északnyugati szél fúj.

– Csütörtökön is marad a borongós, kellemetlen időjárás, a Dunántúlon viharos északi, északnyugati széllel, a Duna vonalától keletre pedig kiadós esővel, havas esővel, néhol akár havazással. Ott is erős lesz az északnyugati szél.

– Pénteken némileg javulni látszik időjárásunk, nyugaton napsütés, keleten még felhős idő, de már csak elvétve, gyenge zápor fordulhat elő.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük