Szent-Iványi István: széljegyzet egy magyar diplomata rapid kirúgásának margójára

A Politico nevű, a brüsszeli ügyekben különösen jól tájékozott hírportál számolt be arról, hogy tegnap kirúgták a brüsszeli állandó képviselet második számú vezetőjét, Baranyai Gábor nagykövetet. Bár a kirúgás hátteréről kevés a hiteles információ, a megalázó körülményei mégis általános megütközést keltettek – kezdte közösségi oldala bejegyzését Szent-Iványi István, volt országgyűlési- és európai parlamenti képviselő, külpolitikai szakértő.

“Baranyai másfél órát kapott a távozásra.

mindez egy olyan EU csúcs idején történt, amikor éppen azt a portfoliót tárgyalták (energia), ami Baranyai felügyelete alá tartozott. Baranyai egy korábbi időszakban a kollégám volt, bár szakmai felfogásunk sok ponton eltért, mindig becsültem a megalapozott tudását, felkészültségét és leginkább az autonóm személyiségét. Szakmai álláspontját akár a miniszterrel, államtitkárokkal szemben is határozottan képviselte, amit persze akkoriban még lehetett, bár korántsem volt szokásos.

Ma más idők járnak. Ezért most nem is az a kérdés, hogy miért rúgták ki, hanem inkább az, hogy miért tűrték meg ilyen sokáig.

Ma az ilyen emberekre van a kormánynak a legkevésbé szüksége

Az eset messze túlmutat az ő egyéni sorsán. Jól jellemzi a magyar közigazgatásban és még inkább a KKM-ben uralkodó közállapotokat:

  • feudális viszonyok,
  • lattvalóként kezelt köztisztviselők,
  • korlátlan vezetői önkény.”

“Nem Baranyai az egytelen diplomata, akit az elmúlt időszakban megmagyarázhatatlan okokból és módon rúgtak ki.

Kirúgtak diplomatát New Yorkból, egy vezető diplomatát Bécsből és sok embert a minisztériumból. Félelem és reszketés jellemzi a KKM munkavállalóit (köztisztviselőnek már aligha lehet nevezni őket, hivatalosan is kormányhivatalnoknak hívják már őket), megalázott, jogaitól megfosztott, kiszolgáltatott embereket. Ez nem csak azért felháborító, mert ez a megalázó bánásmód sérti az egyenlő emberi méltóság alapelvét és a demokratikus alapjogokat, de egyértelműen tükröződik a kormányzati rendszer egészének hatékonyságában, pontosabban annak hiányában is. Valósággá vált a költő szava:

“Áll néma csend; légy szárnya bent, Se künn, nem hallatik: “Fejére szól, ki szót emel! Király nem alhatik.”

A kormányzati dilettantizmusnak és voluntarirmusnak gyakorlatilag nincs semmiféle szakmai kontrollja és megszűnt a közigazgatás korrekciós képessége, a legképtelenebb kormányzati rögtönzések is akadálytalanul megvalósulnak, mert már nincs, aki szembe merne szállni velük. Ennek látjuk most az eredményeit az ország szomorú állapotában.”

Háttér

A Politico értesülései szerint míg zajlott az energiakérdésekkel foglalkozó EU-csúcs, a magyar kormány váratlanul felmentette Baranyai Gábort, brüsszeli EU-nagykövetség második emberét. Hozzá tartoztak a mezőgazdaság, a halászat, a közlekedés, a távközlés, az energia, a versenyképesség, a környezetvédelem, a foglalkoztatás, a szociálpolitika, az egészségügy, a fogyasztóvédelem, az oktatás, az ifjúság és a kultúra ügyei. A portál szerint mivel az energetika Baranyaihoz tartozott, ezért elküldése összefüggésben lehet a csúcs előkészítésében játszott szerepével, igaz, erről hivatalos tájékoztatás nem volt még. Baranyainak másfél órát adtak, hogy összecsomagoljon és elhagyja a nagykövetséget. A Politico „rendkívül szokatlannak” nevezte, hogy egy kulcsfontosságú EU-s csúcs idején rúgjanak ki egy uniós nagykövetet.

Frissítés!

„A kirúgásomat méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel”

– fogalmazott az energiaügyekért felelős brüsszeli nagykövet a 444-nek arról, hogy a magyar kormány csütörtökön azonnali hatállyal elbocsátotta. A lap úgy tudja, múlt héten közös megegyezéssel akarták elbocsátani Baranyait, ő azonban ezt nem fogadta el. A portál arról is értesült, hogy nagy valószínűséggel a helyét Molnár Katalin tölti be, aki jelenleg a brüsszeli magyar követség jogi szolgálatát vezeti.

FRISS!