2019.04.23. Névnap: Béla

Jelentős politikai erők dolgoznak az európai liberális demokrácia ellen, hogy lerombolják az Európai Uniót 0 395

orbanisztan

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) aggódik amiatt, hogy a politikai rendszerek Európában kezdenek elmozdulni az illiberális demokrácia irányába, és arra szólította fel az Európai Unió tagállamait, hogy tartózkodjanak az ilyen rendszerek létrehozására irányuló kísérletektől.

A demokratikusan választott vezetők alapvető jogokat korlátoznak

Az EGSZB – az Európai Unió konzultatív szerve – szerint jelentős politikai erők dolgoznak az európai liberális demokrácia ellen azzal a céllal, hogy lerombolják az Európai Uniót. Noha ezek elsősorban szélsőjobboldali mozgalmakhoz és pártokhoz köthetők, egyes tagállamokban ezek a csoportok már kormányon vannak – fogalmazott nyilatkozatában a bizottság.
Emlékeztettek arra, hogy

az EGSZB egy közelmúlt-béli állásfoglalása az illiberális demokráciákat olyan politikai rendszerekként definiálta, amelyekben a demokratikusan megválasztott vezetők korlátozzák a polgári jogokat, a szabadságjogokat és a kisebbségek védelmét.

Véleményük szerint a tekintélyelvű kormányok által irányított uniós tagállamok egyre gyakrabban tesznek kísérletet az európai demokratikus civil szervezetek működésének aláásására. Ezért arra kérték az Európai Uniót, hogy lépjen fel a tekintélyelvűségbe süllyedő tagállamokkal szemben, a nem demokratikus politikai pártokat pedig zárják ki európai parlamenti képviselőcsoportjukból.

„Ha a tagállamok engednek a tekintélyuralomnak, az uniónak maradéktalanul alkalmaznia kell a jelenlegi jogi eszközöket, beleértve a kötelezettségszegési eljárásokat és a 2014-es jogállamisági keretet”

– fogalmaztak.


Kényszerítő gazdasági intézkedések az uniós értékek védelmére

A dokumentum szerint


kényszerítő erejű gazdasági intézkedéseket kell bevezetni arra az esetre, ha valahol nem tartják tiszteletben az uniós értékeket. Ezek a forráscsökkentések azonban nem érinthetik hátrányosan a civil társadalmat és azokat, akiket e csoportok segítenek.

Az EGSZB arra kérte a tagállamokat, hogy adóügyi ösztönzőket vezessenek be a civil társadalom támogatására, valamint azt szorgalmazta, hogy a 2020 utáni új többéves pénzügyi keretből nagyobb támogatást kaphassanak az uniós értékek iránt elkötelezett civil szervezetek abban az esetben, ha a kormányok politikai okokból csökkentik vagy beszüntetik a finanszírozásukat.

(Forrás: MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =

Legfrissebb cikkeink

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén, hogy a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen …

Orbán és Sargentini

Mindenhová delegált álhírszerzőink jelentése szerint Orbanisztán fejedelme két legyet akart ütni egy csapásra. Titokban még jobban eltávolodni az Európai Néppárttól …

Paks

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltje úgy véli, hogy a magyar kormány 2014-ben törvénysértő módon kötötte meg a paksi atomerőmű bővítéséről …

A Napszállta című filmjéért Nemes Jeles László vehette át a legjobb rendezőnek járó díjat a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiválon – közölte …

Megosztás

Szerintem ez érdekelhet téged: Jelentős politikai erők dolgoznak az európai liberális demokrácia ellen, hogy lerombolják az Európai Uniót!
Kattints ide a cikkért: https://varosikurir.hu/jelentos-politikai-erok-dolgoznak-az-europai-liberalis-demokracia-ellen-hogy-leromboljak-az-europai-uniot/