Jól tud alkudni Matolcsy fia

Rekordévet zárt Matolcsy György jegybankelnök kisebbik fia, Matolcsy Ádám fő cége. A Magyar Stratégiai Zrt. friss beszámolója arról tanúskodik, hogy 322 millió forintra hízott az elsősorban ingatlanok adás-vételével és üzemeltetésével, bérbeadásával foglalkozó cég forgalma tavaly. Ehhez pedig 267 millió forintos adózott nyereség társul. Ez 83 százalékos árbevétel-arányos profitráta, hasonlóan a megelőző két esztendő irigylésre méltó eredményességéhez.

Luxusvilla –100 millióval olcsóbban

A vállalkozás egyszemélyes tulajdonosaként Matolcsy Ádám ki is vesz 120 millió forintot. Az előző két évben is így tett. Azóta, hogy felfutott az ingatlanbiznisz, összesen bő 200 milliót hozott neki a vállalat.

Ami ennél is lényegesebbnek tűnik: a beszámoló kiegészítő mellékletéből megtudhatjuk, mennyit fizetett azért a 430 millió forintért hirdetett rózsadombi luxusvilláért, amelyben végül is jegybankelnök apja és az ő felesége lakik. (Kiemelt képünkön ez a villa látszik.)

Állítólag az 500 négyzetméteres ingatlan töredékét használják, ráadásul ezért bérleti díjat is fizetnek a fiú cégének, de nem árulják el, mennyit. Valahol 320-330 millió forint között lehetett a vételár. Vagyis bő 100 millió forintot le tudott alkudni a fiatalabbik Matolcsy-fiú a luxusvilla meghirdetett árából.

Ingatlanvásárlás rokoni bankkölcsönből

Ez pedig még egy érdekességet von maga után. Az ingatlan megvásárlásához 280 millió forintos beruházási hitelt adott a rokon, Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az NHB Növekedési Hitel Bankja. Magyarán: az ingatlanvásárlást csaknem teljesen a rokoni bank kölcsönéből oldották meg.

A Magyar Stratégiai Zrt.-n keresztül Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozik a szépségipari berendezések – elsősorban fodrászati székek és kellékek – gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Glamorous Kft. (Ebben 80 százalékban tulajdonos közvetve Matolcsy Ádám, a maradék 20 százalék az ügyvezetőé, Feodor Andrásé.) A cég forgalma minden eddigit meghaladva, 190 millió forintot tett ki. Ez a megelőző évi árbevétel két és félszerese. Az adózott profit azonban alig több 4 milliónál.

Segítettek az uniós pályázati milliók

Ennél jóval fajsúlyosabb vállalkozás a Balaton Bútor Kft. Ezt a céget vette meg úgy 2015-ben a Glamorous. A megvásárlást ugyancsak Szemerey Tamás bankja hitelezte meg. A Balaton Bútor pedig – hála a magyar közbeszerzéseken elért sikernek és egy uniós pályázatnak – elindult felfelé.

Tavaly csaknem 1,7 milliárd forintra ugrott a cég forgalma. Ebből bő 1 milliárdot Magyarországra eladott termékekből szedte be, a többit külföldi eladásból. Az EU-pályázatból 45 millió forint előleget meg is kapott már a cég.

Az adózott profit az előző évinek 1400-szeresére ugrott, és 382 millió forintot tett ki. Mielőtt megszerezte volna Matolcsy Ádám és társa a patinás bútorgyárat, veszteséget termelt.

A jó év miatt úgy döntöttek, hogy 150 millió forintot osztalékként kifizetnek a tulajdonosnak, vagyis a Glamorous Kft.-nek. Annak, amelyiknek többségi tulajdonosa Matolcsy Ádám. Így szinte garantált, hogy jövőre is jókora osztalékkal örvendezteti meg magát a jegybankelnök üzleti világban aktívabb kisebbik fia.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük