Jön az internet stop

Az Európai Parlament a szerzői jog védelmében  törvényi szigorításra készül. Az EP jogi bizottsága megszavazta azt a tervezetet, amely egyes szakértők szerint nem csak a szuszt, de a kreativitást is kiszorítja az internetből.

Addig nettez ameddig még érdekes!

Kétségtelen, hogy a világhálón nagyon sok lopott tartalom, más szellemi terméke kering. Szinte minden ország és nemzetközi szervezet harcban áll a “net-tolvajokkal”. Ez a küzdelem ugyan olyan kilátástalan, mint mondjuk a drogok elleni harc.

Nem véletlen tehát, hogy az EU most új törvényi szabályozásra készül. Legutóbb ebben tárgyban alkotott szabályozás  2001-ben azaz már 17 éve készült.  Az eltelt időben többet ment előre a szellemi termékeket felhasználó informatika, szórakoztató elektronika stb, mint előtte 200 év alatt.

..a törvényhozók szerint a tartalomkészítőket és a szerzői jogok tulajdonosait hivatott védeni, a szakemberek szerint azonban a csomag semmi másra nem jó, mint hogy kiölje az internetből a kreativitást, sőt magát a szabad internetet veszélyezteti.(HVG)

Kétségtelen, hogy a tervezet megszorítások nagyon komolyak, hiszen a Facebookra, YouTube-ra, SoundCloudra, Instagramra vagy épp Tumblr-re feltöltött szerzői jog sértő tartalmakat  is azonnal meg kell szűrni. Nem kivételek még a közkedvelt mémek sem, azokat is  kötelező azonnal törölni  a szolgáltatóknak, különben mint bűnrészesekre komoly büntetések várnának rájuk.

A bizottság ugyan kis többséggel megszavazta a tervezetet, de arra még az Európai Parlament képviselőinek is rá kellene bólintaniuk. Az érintettek pedig máris megindították lobbistáikat, az ellenszavazatok meszezéséért.

Kapcsolódó

Vannak portálok, amelyek abból élnek, hogy lopják mások cikkeit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük