Judith Sargentini: A demokráciában nem a győztes visz mindent

Az egyik legnagyobb példányszámú holland napilap, a De Volkskrant 2018. szeptember 13-ai számának bekeretezett címlapja látható Judith Sargentini európai parlamenti képviselő irodájában. A képen a Magyarországról szóló jelentés kétharmados elfogadása utáni pillanat látható, amikor a többi képviselő gratulált neki.

Az elmúlt hónapokban a képviselő, a magyar kormánypropaganda célkeresztjébe került,

óriásplakátokon és Fidesz-sajtótájékoztatókon bírálták, közösségi oldalát elárasztották a magyarul írt gyalázkodó üzenetek. Az EP képviselővel a Magyar Hang készített interjút.

A holland politikus hangsúlyozta, a Magyarországról szóló jelentés tette úgymond híressé, bár ez nem szükségszerűen jó dolog. Közel tíz éve dolgozik az Európai Parlamentben, nagyon sok időt töltött a jogalkotással, sok témában ért el sikereket. De ez a jelentés több elismerést kapott, mint a korábbiak:

“A probléma, amire én rátaláltam, és feltártam, az az, hogy a magyar kormány hogyan kezeli saját polgárai jogait. Minden európai polgárnak egyenlő jogai vannak. A magyar állampolgárokat is ugyanazon jogok illetik meg, mint a holland, francia vagy belga polgárokat. Kötelességünk védeni a polgárokat a saját kormányuk részéről tapasztalható tendenciákkal szemben is. Ez volt az, amit megpróbáltam elérni. Tudom, azt mondták, hogy engem külső forrásokból támogattak, de ez nem igaz, ilyen nem történt.”

Judith Sargentini: a magyarok nem Orbán diktatúrájában akarnak élni

Az a mód, ahogyan a magyar kormány beszél róla, csak rosszabb lett a szavazás után

“Úgy próbálták beállítani, mintha ez csak egy női téma lenne. De az Európai Parlament kétharmada megszavazta ezt a jelentést. A parlament tagjai mind a 28 tagállamból érkeztek, és kétharmaduk egyetértett a megállapításainkkal. Jobboldaliak és baloldaliak egyaránt megszavazták a jelentést.”

Beszélt arról is, miképpen érintette az, hogy óriásplakátokon szerepelt Magyarországon, pejoratív tartalommal:

“Jelenleg nem tervezek Magyarországra menni, úgyhogy engem ez most éppen nem befolyásol. Abban azonban biztos vagyok, ameddig a magyar kormány így beszél rólam, addig soha nem lehet tudni, hogy az egyes személyekben mindez hogyan legitimizálja a velem szembeni gyűlöletet – annak következtében, amit a kormány terjeszt rólam. Ez akár fizikai erőszakban is megjelenhet.”

A sorosozás mellett már sargentinizés is lesz?

Tisztában van azzal,

hogy a magyar polgárok az Európai Unió részesei szeretnének lenni, és tulajdonképpen védelmet keresnek az EU-nál:

“A demokráciában nem a győztes visz mindent. A magyar kormány téved abban, hogy az emberi jogok egy csoport jogai csupán. Ha te egy emberként kilógsz egy csoportból –mert meleg vagy, vagy mert roma, vagy mert más a véleményed, vagy mert az egyházadat nem ismeri el a kormányod, és nem vagy része a fősodornak-. ki fog téged megvédeni? Ez a kérdés Magyarországon.”

Bevallotta, nincs mindent eldöntő válasza

arra, hogy miért választották meg a magyarok háromszor is nagy többséggel a Fideszt és Orbánt. Azt megérti, ha azért szavaznak a változásra, mert csalódtak egy politikai pártban vagy ideológiában. Azt sem érti, hogy ha egy párt gazdasági ígéretekkel győz, akkor miért zárat be újságokat, miért küld nyugdíjba bírákat:

“Ha egyszer valaki hatalomra kerül, és rájön, hogy a hatalom jó dolog, akkor meg akarja tartani. Hiszen például gazdaggá tehet a hatalom, mint ahogy az történt egyesekkel Orbán Viktor környezetében az elmúlt pár évben. És persze nagyon nehéz kilépni az ilyen vonzó helyzetből.”

Sargentini megemlítette, Magyarországon nő a gazdaság, de ez önmagában véve nem rendkívüli. Ugyanakkor a munkavállalók több mint 40 százaléka minimálbérért dolgozik. Kit lehet ezért hibáztatni, kérdezi.

“Orbán Viktor szerint Soros Györgyöt, Brüsszelt és a migránsokat. Ugyanakkor Magyarországon megalkották az úgynevezett rabszolgatörvényt, mert a magyarok nem akarnak dolgozni a jelenlegi körülmények között, és máshol keresnek munkát Európában. És mi volt minderre a válasz? Dolgozzanak többet az emberek úgy, hogy ezért nem kapnak megfelelő ellentételezést. Én ezt egyszerűen hihetetlennek találom.”

Csalódott amiatt, hogy a 7. cikkelyes eljárás nem halad kellőképpen.

Érthetetlennek tartja, hogy az osztrák kormány vonakodott a további lépések megtételétől, inkább továbbadta a számukra kínos kérdést a románoknak:

“Az Európai Parlament kétharmada nagyon egyértelmű jelzést küldött a tanácsnak: fel kell lépni a magyar demokrácia eróziójával szemben. A magyar polgárok megérdemlik a jó kormányzást.”

A rabszolgatörvény okán Judith Sargentini a 7-es cikk tárgyalását sürgeti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük