Juhász Péter állítja, az Együtt győzelemre játszik

A tisztánlátás érdekében, készítettünk egy kritikai feldolgozást az Együtt kampánynyitóján elhangzottak és  Juhász Péter, 24.hu-nak adott interjúja alapján.

A hiba Juhász szerint nem az ő készülékükben van

A Juhász Péter vezette Együtt szombaton, Csepelen tartotta kampánynyitó rendezvényét. Nagyívű terveket fogalmaztak meg, erről a Városi Kurír is beszámolt. Az azonban nem látszik, hogyan is gondolja a párt az elképzeléseinek  megvalósítását, hiszen szövetséges, társ nélkül vannak, eddigi kísérleteik mind  kudarcba fulladtak. A maguk néhány százaléka a parlamentbe jutáshoz sem lesz elég, nemhogy Szigetvári Viktorból miniszterelnök legyen.

Mivel az Együtt önálló listát szeretne állítani, így az esetleges megállapodás akár a DK- val, akár az MSZP- vel finoman szólva sem egyszerű. A pártelnök szerint, a hiba nem az ő készülékükben van:

” Én azt látom, hogy a Karácsony Gergely által vezetett MSZP nem hajlandó elfogadni azt a tényt, hogy a Fidesz leváltásának alapvető feltétele az, hogy egy jelölt álljon szemben a Fidesz jelöltjével. Karácsony Gergely másfél hónappal ezelőtt ott állt Lövei Csaba mellett Nyíregyházán és elmondta, hogy ő az ellenzék nyíregyházi jelöltje. Ehhez képest most ezt megint nem látjuk.”

Az állítása azért is érthetetlen, mert éppen az MSZP–Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta a Népszavának adott interjújában: ”  A helyzet az, hogy csak az MSZP mutatja azt a nyitottságot, amit a választók teljes joggal elvárnak.” majd hozzátette ” nem akarok üzengetni, legyen annyi elég: a közös lista erkölcsi és matematikai szempontból is jobb. Úgyhogy mindenkit várunk, és nincsenek feltételeink. És tényleg nincsenek.”

Az elnök értetlenkedik

“Érthetetlen, hogy töredékszavazatokkal érvelnek ellenünk, miközben ez máshol nem szempont. Mi több helyen jeleztük, hogy egyoldalúan visszalépünk esélyes jelöltek javára. Ez történt Mellár Tamásnál, ez történt Kész Zoltánnál, Hadházy Ákos és Szél Bernadett körzetében. Mi tényleg a győzelemre játszunk, de van, ahol az Együtt politikusai alkalmasak erre a feladatra.”

Egyet nem tett hozzá a pártelnök, hogy szép dolog a koordinált jelöltállítás, de ahhoz, hogy az Együtt önálló listát tudjon állítani, ahhoz 27 egyéni jelöltben kellene az utolsó pillanatban a két párttal / MSZP és a DK / megegyeznie. Ennek pedig kicsi a valószínűsége.

Érdekes választ kaptunk arra, hogy az Együtt miért állított saját miniszterelnök-jelöltet:

“Nagyon fontos, amit elmondott erről Szigetvári Viktor. Azt mondta, hogy ő az egyetlen, aki a valóságról, a realitásról beszél. Teljesen egyértelmű jelzés ez arra, hogy külön politikát folytatunk. Szigetvári elmondta, hogy nem arra számít, hogy ő lesz a miniszterelnök, hét-nyolc százalékkal pedig ugyanúgy röhejes miniszterelnök-jelöltet állítani, mint három százalékkal.” /…../  “Szigetvári a szerepünket fogja megjeleníteni. Az összes miniszterelnök-jelölt közül ő az egyetlen, aki látott már kormányzati munkát belülről.

Ennyi. Ez azért, Rózsika nénit, és János bácsit a Békés megyei szülőfalumban nem hatja meg. Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor nem is tudják, hogy van olyan párt, hogy Együtt. Félek, sok-sok ilyen település található még az országban. De fő, az önbizalom.

Úgy látszik, kompromisszumok nélkül nem megy.

Ennek ellenére Juhász bízik a parlamentbe jutásban

Nem, én például nem vállalnék kormányzati szerepet. Nekem teljesen más a szerepfelfogásom a politikában. Nem akarok miniszter lenni, nem akarok semmilyen kormányzati pozíció.”  /…/  “Az Együttet kell vinni tovább. Képviselőként nagyon jó munkát tudnék végezni, aminek nem az a lényege, hogy a kormányzati munkát segítsem, hanem hogy kimondjam az igazságot, amire ma az Együttön kívül nincs példa.”

Lassan a végére érek, és még mindig nem látom, hogyan lesz ebből valami életképes. Értem én, hogy egy politikus a saját “lovát” dicséri, de az azért ” enyhe” túlzás, amiről az elnök beszél. Ha így lenne, akkor miért mérik bőven 5 százalék alatt a pártját? No, de menjünk tovább. Juhász szerint nagy jótétemény lenne az országnak, ha bejutna a tornyos házba:

“Egy országgyűlési képviselői igazolvánnyal bármikor besétálhatnék a felcsúti stadiontól kezdve bármelyik közintézménybe.  Képviselni tudnám az embereket. Az én karakterem – sokszor azt gondolom, hogy tévesen – egy túlságosan erőszakos karakter, mert beleállok és belemegyek az ügyekbe. De a valóságban kiállok az igazamért és az igazságért. Ez egy képviselői igazolvánnyal sokkal hatékonyabban tehető, mert jelenleg a gyakorlatban magánemberként tudom vinni ezeket az ügyeket.”  /…./  ” Mert egy V. kerületi képviselői igazolvánnyal le tudtam szedni Rogán Antalt, egy országgyűlési képviselői igazolvánnyal pedig le tudnám szedni Orbánt. Kell ez a fajta harcosság, de nincs meg a szakpolitikai háttér nélkül. Nem elég önmagában az Orbán takarodj!, ha nincs alternatíva. “

Erről majd a választók döntenek. A mai kampánynyitón elhangzottakat is olvasva, úgy vélem, a frontok megmerevedtek. Tartok tőle, a labda az Együtt térfelén pattog: Karácsony Gergely nyitottságát hangoztatta a közös listára, amitől Juhászék azonban mereven elzárkóznak. Ha komolyan gondolja az Együtt, hogy kormányváltást szeretne, akkor a mostaninál kompromisszumképesebbnek kellene lennie. Önálló indulásukkal szinte kizárt, hogy elérik a bejutási küszöböt, ugyanakkor csökkentik a Fidesz – rezsim leváltásának az esélyét is.

Talán még mindig nem késő: csak ehhez az állóháborút ideje lenne befejezni. Mert Együtt és mégis egyedül, kizárólag Orbánnak jó!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük