Kaltenbach Jenő: Válaszút

A világ valóban válaszúthoz érkezett. A liberális demokrácia valóban válságba került. A kérdés az, merre tovább?

Erre kétféle válasz körvonalazódik

Adva van az Orbánok csoportja, akik a renacionalizálódást tartják a megoldásnak, látszólag a nemzeti szuverenitás visszaállítását akarják. Most tekintsünk el attól, hogy ez a mára abszolút globális világban mennyire lehetséges. Semennyire, és ezt Orbán is tudja. Nem is az a célja, hogy visszaállítsa a nemzeti önállóságot. Illetve, a nemzeti önállóság alatt a saját “önállóságát” érti, azt, hogy ő és klikkje sajátíthassa ki a javakat, fosztogathassa a lakosságot, ebbe ne szóljon bele senki. Ebből a szempontból Orbán sokkal “liberálisabb”, mint azok, akik ellen uszít.

Orbán “liberalizmusa” azt jelenti,

hogy azt tehesse, amit akar, ebben semmi ne korlátozhassa. Sem a globálisan elfogadott szabályok, sem a hazai intézmények. Ezt nevezi ő illiberális demokráciának.
Átmeneti sikerét annak köszönheti, hogy a liberális demokrácia intézményrendszere valóban világszerte megbicsaklott, de nem az orbánok miatt, hanem azért mert a tőke, a mesés vagyonok felett rendelkezők le akarnak rázni magukról mindent, ami a hatalmukat korlátozza.

A demokrácia uralmát, a pénz uralmává akarjak tenni

Legfőbb bizonyíték erre a széles körben elterjedt adócsalás. Ennek létezik egy illegális fajtája. Becslések szerint a cégek világszerte a befizetendő adó mintegy 25%-át csalják el, anélkül, hogy szankcionálnák őket. A másik, a “legális” változat, amikor kilobbizzák, hogy olyan jogszabályok alkottassanak, amelyek felmentik őket mindenfajta adókötelezettség alól. Így jönnek létre az un. “adóparadicsomok”, ahová a nagy adócsalókat bejegyzik, így kibújva az adókötelezettség alól. Az olyan világcégek mint pl. a Google, vagy az Amazon mesés nyereségüket szinte teljes adómentességüknek köszönhetik.

Manapság valóságos verseny folyik

azért, hogy melyik ország asszisztál jobban ehhez. Ahol még léteznek a liberális demokrácia intézményei, a szabad sajtó, a független bíróságok, ott ez kevésbé működik. Ebben a banánköztársaságok és az illiberálisok járnak élen. A nemzetközi tőke egyre inkább kivonja magát minden demokratikus, azaz az emberek érdekeit szolgáló kontroll alól, miközben az általuk teremtett érték eltörpül a nyereségük mellett.

A jelenség ellen nem lehet a “nemzeti szuverenitás” eszközeivel fellépni. Az orbánok nem is akarnak, ők csak a jelenséget “renacionalizálni” akarják, ami csak súlyosbítja a problémát, mert maguk a folyamatok végképp kontrollálhatatlanná válnak.

A liberális demokrácia válságára

éppen ezért nem a nemzeti önállóság hazugsága a válasz, hanem éppen ellenkezőleg, olyan nemzetközi intézményrendszer létrehozása, amely a pénz hatalma helyett az emberek hatalmát, azaz a valódi demokráciát állítja helyre. Vannak is erre kísérletek. Ilyen pl. az Európai Ügyészség, nem véletlen, hogy az Orbán rezsim tiltakozik ellene.

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Kaltenbach Jenő: Válaszút

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük