Kaltenbach Jenő: Válaszút

A világ valóban válaszúthoz érkezett. A liberális demokrácia valóban válságba került. A kérdés az, merre tovább?

Erre kétféle válasz körvonalazódik

Adva van az Orbánok csoportja, akik a renacionalizálódást tartják a megoldásnak, látszólag a nemzeti szuverenitás visszaállítását akarják. Most tekintsünk el attól, hogy ez a mára abszolút globális világban mennyire lehetséges. Semennyire, és ezt Orbán is tudja. Nem is az a célja, hogy visszaállítsa a nemzeti önállóságot. Illetve, a nemzeti önállóság alatt a saját „önállóságát” érti, azt, hogy ő és klikkje sajátíthassa ki a javakat, fosztogathassa a lakosságot, ebbe ne szóljon bele senki. Ebből a szempontból Orbán sokkal „liberálisabb”, mint azok, akik ellen uszít.

Orbán „liberalizmusa” azt jelenti,

hogy azt tehesse, amit akar, ebben semmi ne korlátozhassa. Sem a globálisan elfogadott szabályok, sem a hazai intézmények. Ezt nevezi ő illiberális demokráciának.
Átmeneti sikerét annak köszönheti, hogy a liberális demokrácia intézményrendszere valóban világszerte megbicsaklott, de nem az orbánok miatt, hanem azért mert a tőke, a mesés vagyonok felett rendelkezők le akarnak rázni magukról mindent, ami a hatalmukat korlátozza.

A demokrácia uralmát, a pénz uralmává akarjak tenni

Legfőbb bizonyíték erre a széles körben elterjedt adócsalás. Ennek létezik egy illegális fajtája. Becslések szerint a cégek világszerte a befizetendő adó mintegy 25%-át csalják el, anélkül, hogy szankcionálnák őket. A másik, a „legális” változat, amikor kilobbizzák, hogy olyan jogszabályok alkottassanak, amelyek felmentik őket mindenfajta adókötelezettség alól. Így jönnek létre az un. „adóparadicsomok”, ahová a nagy adócsalókat bejegyzik, így kibújva az adókötelezettség alól. Az olyan világcégek mint pl. a Google, vagy az Amazon mesés nyereségüket szinte teljes adómentességüknek köszönhetik.

Manapság valóságos verseny folyik

azért, hogy melyik ország asszisztál jobban ehhez. Ahol még léteznek a liberális demokrácia intézményei, a szabad sajtó, a független bíróságok, ott ez kevésbé működik. Ebben a banánköztársaságok és az illiberálisok járnak élen. A nemzetközi tőke egyre inkább kivonja magát minden demokratikus, azaz az emberek érdekeit szolgáló kontroll alól, miközben az általuk teremtett érték eltörpül a nyereségük mellett.

A jelenség ellen nem lehet a „nemzeti szuverenitás” eszközeivel fellépni. Az orbánok nem is akarnak, ők csak a jelenséget „renacionalizálni” akarják, ami csak súlyosbítja a problémát, mert maguk a folyamatok végképp kontrollálhatatlanná válnak.

A liberális demokrácia válságára

éppen ezért nem a nemzeti önállóság hazugsága a válasz, hanem éppen ellenkezőleg, olyan nemzetközi intézményrendszer létrehozása, amely a pénz hatalma helyett az emberek hatalmát, azaz a valódi demokráciát állítja helyre. Vannak is erre kísérletek. Ilyen pl. az Európai Ügyészség, nem véletlen, hogy az Orbán rezsim tiltakozik ellene.

Forrás

One thought on “Kaltenbach Jenő: Válaszút

  • 2020.01.12 at 12:11
    Permalink

    Kaltenbachk, ma nem mondtal semmit, pedig mindig jo szoktal lenni,…:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest