Kánikulai hétvége vár ránk!

Az egész hétvégén zavartalan kánikula várható, nem véletlenül adták ki a hőségriasztást. vigyázzon nagyon magára, ha egészséges is megterheli szervezetét ez az idő.

Már péntektől itt a kánikula

Péntek délután már szinte mindenütt eléri a maximum hőmérséklet a 30 fokot, többnyire meg is haladja azt. Fülledt, igazi strandidőre számíthatunk csapadék nélkül, erős UV sugárzással (UVI 7). Gyenge gomolyfelhőzet, illetve változó vastagságú fátyolfelhőzet, párásság szűrhetik a nap sugarait, adhatnak időnként árnyékot. Mérsékelt, az északi és keleti országrészben, időnként élénkebb KÉK-i szél fúj.

Az éjszaka folyamán nem történik jelentős változás az időjárásban: mérsékelt légmozgás, főként a keleti országrész fölött változó, gyenge felhőzet, de zömében csillagfényes égbolt lesz jellemző. Hajnalban, a keleti, délkeleti határvidéken, elvétve nem kizárt egy-egy, kis körzetet érintő zápor, zivatargóc előfordulása. Felfrissül a levegő.

Szombaton is napos, meleg, egyre fülledtebb idő lesz, a déli, kora délutáni időszakban erős UV sugárzással. Gyenge gomolyfelhőzet adhat helyenként és időnként átmeneti árnyékot, melyből elvétve futó nyári zápor, kis térséget érintő, helyi zivatargóc is kialakulhat. Ilyenre a kora reggeli órákban, a délkeleti határvidéken, késő délután, este északkeleten és a Dél-Dunántúlon van a leginkább esély. Zivatargócoktól eltekintve gyenge vagy mérsékelt ÉK légmozgás lesz jellemző.

Éjjel is túlnyomórészt derült, nyugodt, csillagfényes idő lesz az országban, de a Dunántúl középső és déli tájain, kisebb eséllyel északkeleten ekkor is kialakulhat kis körzetet érintő zivatargóc.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

péntek délután 29 – 34,

szombat reggel 16 – 20,

szombat délután 30 – 34,

vasárnap reggel 17 – 21 fok körül alakul.

– Vasárnap és a jövő hét első felében hamisítatlan nyaralóidőre készülhetünk, sok napsütéssel, kánikulával. Elszórtan, helyben alakulhat ki egy-egy kis körzetet érintő, de esetenként ott megerősödő záporeső, zivatargóc. Ezekre a késő délutáni, esti, illetve hajnali, reggeli időszakban van a leginkább esély. A helyi csapadékgócoktól eltekintve gyenge lesz a légmozgás. Az éjszakai lehűlés mérséklődik, városokban egyre kevésbé lesz frissítő, a napi középhőmérséklet több napon keresztül meghaladhatja a +25 fokot, néhol megközelítheti a +27 fokot!

A jövő hét második felében tovább fokozódhat a meleg, már 35 fok feletti értékek kerülhetnek túlsúlyba. Alacsonyabb nedvesség tartalmú levegő érkezhet fölénk, azaz a napsütés mellett csökken a fülledtség és a zivatarok kialakulásának esélye.

FIGYELEM!

IGYON SOK FOLYADÉKOT,

AZ ÉLETE MÚLHAT RAJTA!

Forrás

Figyelem!

kánikula

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük