December hatodika hajnalán megnyitja a magyar olvasó a hvg.hu-t, és rögvest belebotlik a nap gazdasági szenzációjába, amit még a Katasztrófavédelem sem várt.

Tele a kéményseprők cipője, mert mogyoró, csoki, mandarin helyett több százezer ismeretlen kéményt találtak. Amelyek létezéséről eddig csak a tulajdonosaik tudtak, és most még ellenőrizni, tisztítani kell ezeket is…

Jön a kéményseprő, lesz meglepetés?

A Katasztrófavédelem kéményseprői azt hitték, bagatell 1,8 millió kéményt kell ellenőrizniük, ám már eddig is százezer szám bukkantak ismeretlen füstelvezetőkre. Bár tíz megyében végeztek már az ütemterv szerinti kéményellenőrzéssel, -sepréssel, még 400 településen nem, sőt, van, ahol csak mostanság kezdik. A késedelem indoka pedig épp az, hogy sokkal több kéményt kellett és kell ellenőrizniük, mint amennyiről eleve tudtak. Már jóval túl vannak a kétmilliomodikon.

„Százezres nagyságrendben vannak olyan füstelvezetők, amelyek eddig semmilyen nyilvántartásban nem szerepeltek, azokat feltehetően még soha senki nem vizsgálta meg.”

Példaképpen említik: a legtöbb ilyennel Pest megyében szembesültek, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében is sok az ellenőrizetlen kémény. A soron kívüli munkálatok miatt jellemzően épp ezekben a megyékben volt késedelem a kéményseprők sormunka-ütemtervében.

*

Különleges tehetsége van ám a magyar embernek a sorok között olvasáshoz! És nyilván sokunknak – a pesszimista többségnek, mindazoknak, akiknek eleve gyanús, ha a háztartásuk kéményeit rezsikampány végett ingyen (!) tartják karban a kéményseprők, és sejtik, hogy nem maradhat ez örökké így – felrémlett a hír olvastán:

Hiszen volt már Magyarországon is valaha füstadó, kéményadó!…

Na kinek a hasznára? Persze: a kamaráéra.

Egyszer minden kampány véget ér. És az összeírás, az eddig „titkolt” kémények felderítése már javában tart…

(végépé)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét