Két kis hattyút figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tónál

Két kis hattyút (Cygnus bewickii) figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tónál, a sarkvidéken költő faj a Kárpát-medencében csak ritkán bukkan föl – közölte a Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja.

A két madarat előbb szerda délután Orosházán, repülés közben észlelték, majd megfigyelték, amint az éjszakai pihenésre készülődnek a kardoskúti Fehér-tónál. Másnap reggel kirepültek és később

Nagykopáncsnál a darvak között jó pár madarász megnézhette ezeket a ritka hattyúkat

A kis hattyúk az erdőhatártól északra, az európai és az ázsiai sarkvidéken költenek, majd októberben és novemberben az Északi-tenger nyugati részére vonulnak, a telelő példányok közül nagy ritkán fordul elő néhány a Kárpát-medencében.

Fotó: Sándor Bálint / Körös-Maros Nemzeti Park

A kis hattyú jóval kisebb – 120 centiméteres hosszúságú – mint a másfél méteres énekes hattyú (Cygnus cygnus) vagy a szintén ekkora bütykös hattyú (Cygnus olor).

A kifejlett példányok tollazata fehér, csőrük töve sárga, hegye fekete

A fiókák más hattyúfajokhoz hasonlóan szürkék, de a költőhely rövid nyara miatt gyorsabban fejlődnek, már hat hét után kirepülnek.

A kis hattyúk fejükkel víz alá bukva, tótágast állva keresnek élelmet. Táplálékuk vízinövények leveliből és magvaiból, rovarokból, férgekből, apróbb halakból, kétéltűekből áll, más hattyúkhoz képest szívesebben fogyasztanak vékony héjú kagylókat, csigákat is.

(MTI)

autópálya-matrica

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük