“Szívünk kamrája” a GOKI-ban – a hely, ahol a látogatási tilalom alatt is találkozhat a szerettével!

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) úgy szereti a betegeiket, hogy megvalósították számukra a „Szívünk kamráját”, azt a helyet, ahol a látogatási tilalom alatt is találkozhatnak a szeretteikkel.

Ahogy a GOKI fogalmaz:

“Mert mi nem csak szívvel, hanem lélekkel is dolgozunk, és a járvány alatt sem feledkezhetünk meg arról, hogy nem csak koronavírussal fertőzöttek, hanem szívbetegek is vannak. Empátiával fordulunk a betegeinkhez, ezért nem volt nehéz elképzelni, milyen fájdalmas karácsony közeledtével a látogatási tilalom.”

Magyarországon elsőként a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben álmodtak meg egy olyan formabontó megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a látogatási tilalom alatt is megérintsék egymást a náluk gyógyulók és hozzátartozóik.

A „Szívünk kamrája” egy olyan innovatív kivitelezés, amelynek lényege, hogy egy két bejárattal rendelkező teremben plexi falakkal leválasztottak egy kis szobát.

A szívbeteg gyermekekkel és felnőttekkel találkozni, hogy közben nem szegik meg a látogatási tilalmat

A látogatók tulajdonképpen nem lépnek be az épületbe, ugyanis a kórház Fehér Holló utcai bejáratnál található két üvegajtó közötti zsilipes részt alakították át betegsimogató szobává. A benn fekvő páciensek egy másik ajtón lépnek majd be a “Szívünk kamrájába”, amelyben egy kerek ablaknak köszönhetően egyszer használatos, vállig érő műanyag kesztyűt viselve meg is érinthetik egymást.

Az emberi érintés teremtő és életben tartó szükségletünk, olyan, akár a lélegzetvétel

Az érintésnek gyógyító és életet meghosszabbító hatása is van, ezért december 5. és január 5. között minden nap 12.00 és 16.00 óra között fél órás beosztásban lehetővé teszik a náluk gyógyulóknak a találkozást és az érintést.

Fotó: Őszi Szilvia

 

Kunetz

2 hozzászólás

 • Avatar
  2020.12.04 - 13:30
  Közvetlen hivatkozás

  Csodálatos! Ebben az agyonhajszolt egészségügyben még ilyen empátiát soha nem tapasztaltam, pedig már igen rég óta dolgozom eü-s, majd szociális szférában. Csak így tovább! Bár mindenki átvenné!

  Válasz
 • Avatar
  2020.12.04 - 13:51
  Közvetlen hivatkozás

  Ez az önzetlen segítès a betegnek, hozzàtartozónak csodálatos érzés, olykor felér a gyógyulással.Csak gratulálni tudok.További jó munkát kívánok. Köszönet.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük