A virtuális valóság és a benne rejlő lehetőségek

Sokunk számára ismerős az a mondat, hogy „bezzeg a régi szép idők”, hiszen akkor minden, de minden sokkal jobb és szebb volt. Könnyen meglehet. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ma minden rosszabb lenne, sok esetben egyszerűen csak megváltozott. Nincs ez másképp, ha kikapcsolódásról van szó.

Összehasonlíthatatlanul több lehetőség közül választhatunk most, mint 20-30 évvel ezelőtt

A számítógépek és az internet térnyerésének köszönhetően az online világ számtalan új kikapcsolódási lehetőséget biztosít számunkra. Amíg anno át kellett vinnünk a számítógépet a barátunkhoz, hogy egy LAN party keretein belül játszunk egymás ellen, addigra mára mindez szükségtelenné vált. Ha nem megoldható egy személyes találkozó, úgy számtalan applikáció segítségével online tudunk a szeretteinkkel, ismerőseinkkel beszélgetni. A személyes kártya partik helyett akár a világ különböző részein lakva is könnyen tudunk együtt játszani, és ha kedvünk tartja, úgy az online fogadás mellett is dönthetünk. Azonban a technológia fejlődésének köszönhetően az utóbbi években egy teljesen új világ nyílt meg előttünk a virtuális valóság (VR – Virtual Reality) formájában.

 

Az érzékelés megváltoztatására alkalmas virtuális rendszereket már széles körben alkalmazzák különböző iparágakban

Az autóiparban lehetővé teszi a tervezők és mérnökök számára, hogy kísérleti modellek megépítése nélkül tudjanak az autó külsejével és működésével foglalkozni, ezáltal gyorsabbá és költséghatékonyabbá téve a folyamatot. Az egészségügyben az orvosok és kutatók felbecsülhetetlen információkat kaphatnak az emberi test virtuális modelljének a megalkotásával. De példának hozhatjuk még az űrkutatást, az oktatást, a szórakoztató ipart, a turizmust vagy az építőipart.

A virtuális valóság otthoni használata talán egy kicsit le van maradva,

de ennek ellenére egyre nagyobb népszerűségnek örvend a játékosok körében. Az elérhető VR sisakok folyamatosan fejlődnek és a legújabb VR játékok már konzolokon és PC-n is elérhetőek. A játékoknak és a sisaknak köszönhetően átélhetünk egy űrutazást, lehetünk egy animációs film szereplője vagy akár a kedvenc szuperhősünk is.

De az élményen túl milyen pozitív hatásai lehetnek a virtuális valóságnak?

A játékon keresztül új világokat ismerhetünk meg. Egy szürreális környezetben szerezhetünk valós élethez hasonló élményeket. De gondolhatunk egy múzeumi sétára vagy egy távoli ország utcáin való sétára, esetleg egy „élő” koncerten is könnyen részt tudunk venni. A klasszikus játékok egyik legnagyobb hátránya, hogy végig ülő vagy fekvő pozícióban vagyunk. Ennek sajnos az elkerülhetetlen következménye többek között a rossz tartás, az elhízás, a lustaság. Azonban a virtuális valóságnak köszönhetően fizikailag is aktívnak kell lennünk, hiszen a játék menete megköveteli tőlünk a mozgást.

A tanulásról sem szabad megfeledkezni,

hiszen a megfelelő szimulációk segítségével tanulhatunk autót vagy repülőt vezetni egy valódinak látszó közegben, kipróbálhatjuk a nehézgépek kezelését vagy virtuális műtéteket végezhetnek az orvostanhallgatók. A több órás képernyő bámulást felváltja egy sokkal valóságosabb és interaktívabb világ, ami jobban rabul tud ejteni. Ez a dinamika sajnos nem létezik a tradicionális játékok esetében.

Természetesen játéktól függ, de a virtuális valóság segíthet a félelmeink leküzdésében is. Gondoljunk csak a zuhanás, a repülés, esetleg a tériszony okozta fóbiákra, amiktől a megfelelő szimulációnak köszönhetően esélyünk van megszabadulni.

Bármilyen játék vagy szimuláció mellett is döntünk,

garantált, hogy életre szóló élményekkel fogunk gazdagodni. Az iparág gyors fejlődésének köszönhetően nemcsak új lehetőségek nyílnak majd meg előttünk, hanem mindez egyre inkább megfizethetővé válik, így könnyebben tudunk az otthonunk kényelméből egy másik valóság részévé válni.

figyelmeztetés
illusztráció: V.K.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük