A két Korea közös csapatot indít

Készséggel beismerem, hogy a női hoki, mint sport, nem kapja meg a megérdemelt figyelmet, elvégre viszonylag kevéssé ismert, de hogy világpolitikai tényező váljék belőle? Márpedig az lesz, ahogy a dolgok kinéznek: a két Korea közös női hokiválogatottat indít a jelek szerint a téli olimpiai játékokon.


Vegyük magát a hírt.

Azok után, hogy Észak-Korea bejelentette, ott lesznek a sportolóik a február 9-én kezdődő téli olimpián Dél-Koreában, a Reuters úgy értesült, még közelebb kerülhet az 1953 óta háborúban álló két ország. A hírügynökség értesülései szerint ugyanis napirenden van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közvetítésével, hogy a nyitóünnepségen együtt vonuljon fel a két ország, sőt, közös női hokiválogatottról is tárgyalnak.


A két pontról január 20-án, Észak-Korea olimpiai részvételének tárgyalásakor egyeztetnek majd Svájcban a NOB vezetésével, de egyelőre nem tudni, mekkora eséllyel egyesül a két Korea legalább az olimpia idejére.

A közös bevonulást egyébként Szöul vetette fel, és állítólag pozitív választ kaptak rá Phenjanból. Ez egyébként nem annyira újdonság, 2000-ben, a sydneyi olimpián is együtt vonult be a két ország, de a 2007-es Ázsia-játékok óta nem volt példa hasonlóra.

Asztaliteniszben és labdarúgásban is indultak már közösen korábban, de több sportágból álló rendezvényen még nem egyesültek.

Első sorban ez egy álom teljesülése: nem csak a két Koreáé, hanem az enyémé is. Ugyanis életemben először kijavíthatom a pontosságáról híres Reuterst. A koreai háború nem 1953-ban kezdődött, kicsit késő is lett volna, hanem 1950 június 25-én. És tényleg 1953 július 27-éig tartott, de az már bizony egyéni megítélés kérdése, hogy mivel a szemben álló felek egyike sem ismeri el a másikat, miszerint érvényes-e a fegyverszünet és melyik állam legitim Koreában.

De a gondolat szép. Északi és déli hokis lányok suhannak majd a Jalu folyó jegén és megverik – izé, kiket is?

Egymást, leginkább.

Persze, folyó jegén nem hokiznak, nyilván, de érdekes volna a csapat kvalifikációja is.

No, majd meglátjuk: csak óvatosan, kérem…

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Béke a téli olimpián

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
És akkor most gyűlöljük az egyedülálló anyákat...
És akkor most gyűlöljük az egyedülálló anyákat…

Talán eddig szerencsés voltam, vagy tudatosan próbáltam meg kizárni az életemből, az életünkből a gyűlöletet, ami árad felénk minden irányból....

Komjáthi Imre kitálalt: a szaros szívlapáttal pofán csapkodás segíthet!
Komjáthi Imre kitálalt: a szaros szívlapáttal pofán csapkodás segíthet!

A vasmegyei Csepregen nemrég Vlasich Krisztián polgármester egy utcát adott át, ahol a helyi óvodások részvételével akart nyomatékot adni annak,...

Rafting az Alföldön
Rafting az Alföldön

Jól tetszettek olvasni, úgy tűnik, lesz ilyen. Ráadásul, miután az ember magához tér az első megrökönyödésből, és megnézi a terület...

Bezár