A két Korea közös csapatot indít

Készséggel beismerem, hogy a női hoki, mint sport, nem kapja meg a megérdemelt figyelmet, elvégre viszonylag kevéssé ismert, de hogy világpolitikai tényező váljék belőle? Márpedig az lesz, ahogy a dolgok kinéznek: a két Korea közös női hokiválogatottat indít a jelek szerint a téli olimpiai játékokon.


Vegyük magát a hírt.

Azok után, hogy Észak-Korea bejelentette, ott lesznek a sportolóik a február 9-én kezdődő téli olimpián Dél-Koreában, a Reuters úgy értesült, még közelebb kerülhet az 1953 óta háborúban álló két ország. A hírügynökség értesülései szerint ugyanis napirenden van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közvetítésével, hogy a nyitóünnepségen együtt vonuljon fel a két ország, sőt, közös női hokiválogatottról is tárgyalnak.


A két pontról január 20-án, Észak-Korea olimpiai részvételének tárgyalásakor egyeztetnek majd Svájcban a NOB vezetésével, de egyelőre nem tudni, mekkora eséllyel egyesül a két Korea legalább az olimpia idejére.

A közös bevonulást egyébként Szöul vetette fel, és állítólag pozitív választ kaptak rá Phenjanból. Ez egyébként nem annyira újdonság, 2000-ben, a sydneyi olimpián is együtt vonult be a két ország, de a 2007-es Ázsia-játékok óta nem volt példa hasonlóra.

Asztaliteniszben és labdarúgásban is indultak már közösen korábban, de több sportágból álló rendezvényen még nem egyesültek.

Első sorban ez egy álom teljesülése: nem csak a két Koreáé, hanem az enyémé is. Ugyanis életemben először kijavíthatom a pontosságáról híres Reuterst. A koreai háború nem 1953-ban kezdődött, kicsit késő is lett volna, hanem 1950 június 25-én. És tényleg 1953 július 27-éig tartott, de az már bizony egyéni megítélés kérdése, hogy mivel a szemben álló felek egyike sem ismeri el a másikat, miszerint érvényes-e a fegyverszünet és melyik állam legitim Koreában.

De a gondolat szép. Északi és déli hokis lányok suhannak majd a Jalu folyó jegén és megverik – izé, kiket is?

Egymást, leginkább.

Persze, folyó jegén nem hokiznak, nyilván, de érdekes volna a csapat kvalifikációja is.

No, majd meglátjuk: csak óvatosan, kérem…

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Béke a téli olimpián

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás