Kézrátétel a weben: SEO – Mondjuk a tutit!

Sokan hiszik, hogy a SEO, azaz a keresőoptimalizálás valami úri huncutság, amire ha oda figyelünk jó, de ha nem, akkor sincs tragédia. Ez utóbbi állítás nagy tévedés, erről írt vendégszerzőnk, Bognár László, az első honi SEO-bajnokság győztese, akit magunk között csak, mint SEO-gurut emlegetünk.

A SEO nem kézrátételes gyógymód

Nem igaz, hogy a SEO-t, magyarul a keresőoptimalizálást kézrátételként, vagyis úgy kell elképzelni, mint a gyors, azonnali „gyógyulást” megvalósító, csodatevő kézrátételt.
Csak itt a weben ez azt jelentené, hogy a keresőben – Magyarországon ez jellemzően a Google keresőjét jelenti – azonnal megtáltosodik a honlap, a webáruház vagy a blog, azonnal lehagyja a konkurencia webegységeit és begyűjti az összes találatot, amely az érdekkörébe sorolható.

Sajnálatos módon a SEO (a Search Engine Optimization kifejezés rövidítése) nem ilyen, a vak honlap nem nyeri vissza a látását, a sánta marketing sem fog ezentúl peckesen járni, a néma blog sem fog harsogni a kereső élvonalában!

SEO a versenyképesség növelését segíti

A keresőoptimalizálás, a SEO mindazonáltal nélkülözhetetlen akkor, ha versenyképes, elérhető honlapot szeretnénk vállalkozásunknak, társadalmi szervezetünknek vagy uram bocsá’ pártunknak, egyházunknak. (Ezzel csupán azt jelzem, hogy nem csak anyagi javak eladása zajlik a weben, hanem eszmék, gondolatok, világnézetek, hatalmi vágyak és praktikák árusítása is!)

A keresőoptimalizálás már a domain név kiválasztásával elkezdődik. Ennek jól kell tükröznie azt a tevékenységet, amit folytatunk. Szerencsés esetben a cég nevével is élhetünk, feltéve, ha már „a nevünknek neve van”, vagyis ismertek vagyunk.

Ugyancsak ügyelnünk kell arra, hogy a menü is csupa érthető, a tartalmat jól tükröző szóból álljon.
A szövegünket érdemes fárasztó hosszúság helyett kisebb egységekre „feldarabolni”. Használjunk ehhez fejezetcímeket (közcímeket), fotókat, idézeteket.

Bognar Laszlo
Bognár László

A fotók nevének is értelmezhetőnek kell lennie. A mobilból vagy a digitális fényképezőből kiszemezgetett képek neve nem ilyen. A DSC1023-as képnévből nem fog kiderülni, hogy azon kedvenc lovunk látható, azt át kell nevezni például ilyenre: lovam.jpg.

A klasszikus SEO

A klasszikus SEO lépéseit egy összefoglaló táblán így mutathatom meg:

SEO
A klasszikus SEO

Fontos a webegységünk kapcsolódása is egyfelől korábbi írásainkhoz, ha azok tartalmilag kapcsolódnak az aktuális írásunkhoz – (belső linkek). De talán még fontosabb a világhoz történő kapcsolódásunk. Linkekkel mutatunk tartalmunkat kiegészítő cikkekre, bejegyzésekre, honlapokra. S ha írásaink megbízhatóak, érdeklődésre számíthatóak, akkor a mi honlapunkra, bejegyzéseinkre is linkek fognak mutatni, jelezve: ez itt egy príma hely!

A szerző további szakmai tanácsait itt találja: SEO

Szerző: Bognár László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük