Ki a kézivezérlő, kinek a kezében lesz az életünk? – A kórházakat is elérte a központi kifizetési korlátozás és a pénzügyi szigor

Az eddig is finoman szólva sem európai színvonalú magyar egészségügy ezentúl “kézivezérelten” működnek tovább a kórházak, szinte minden költésüket jóvá kell hagyatniuk. De kivel, vetődik fel a kérdés….

Ki dönt?

A kórházak gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután eligazítást tartottak, arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett

október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki

– tudta meg a Népszava. Információink szerint ez a gyakorlatban azt jelenti majd: ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy online felületen azt engedélyeztetni kell.

Az intézményeknek meg is kell indokolniuk, valóban a betegellátással kapcsolatos a számla.

Ha egy adott típusú utalásra egy kórház bead egy kérelmet és azt jóváhagyják, akkor arra már a többi kórháznak nem kell külön engedély. A portál úgy tudja: az értekezleten azt is hangsúlyozták, ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól.

Teljes a homály….

Arra, hogy egy kórházban mi minősülhet nem betegellátással kapcsolatos kötelezettségnek, a lapot tájékoztató érintettek nemigen tudtak felelni. Volt aki úgy vélte:

ilyen lehet például, amikor az orvosok kongresszusra mennek, és de most bármilyen forrásból is van erre a pénz, azokat a kórház október 31-ig biztosan nem utalhatja. Azaz aki kongresszusra megy, annak saját magának kell befizetnie a részvételi díjat.

(A gyakorlatban gyakran gyógyszercégek vagy más szponzorok befizetik a kórházak számlájára az egyes előadók konferencia költségeit, és ezeket az összegeket a kórház utalja a rendezvényszervezőknek, szállodáknak.)

Nekünk így is jó….?

Ez azért “nagyon jó”, mert az amúgy sem túlképzett -tisztelet a kivételnek!- orvosi gárdának semmi esélye, hogy XXl. századi eljárásokkal, gyógyszerekkel, kezelési metódusokkal ismerkedhessen meg. A kórházi vezetőkkel közölték azt is, hogy le kell állítaniuk valamennyi informatikai beszerzéseiket. Úgy tájékoztatták őket, hogy

ha bármi okból ez mégis elkerülhetetlen, akkor az csak úgy lehetséges, ha arra előzetesen engedélyt kérnek a Miniszterelnökségtől.

Információk szerint a gazdasági vezetőket arra is utasították, hogy péntek délig tervezzék újra a 2023-as költségvetésüket. Ennek részben oka, hogy eredményesen lezárult a gázközbeszerzés és így a 2021-es év végi árakat 4,2 szorzóval kell átírni.

FRISS!

 • Argentína magával vitte Lengyelországot
  Az argentin labdarúgó-válogatott kétgólos győzelmet aratott a lengyel csapat felett a katari világbajnokság szerdai napján, így első helyen jutott nyolcaddöntőbe a C csoportból.
 • Az Airbus bemutatta a hidrogénüzemű, környezetbarát hajtóművét
  Hidrogénüzemű, üzemanyagcellás, környezetbarát hajtóművet fejleszt az Airbus. Ez a hajtóművi rendszer a tervek szerint megoldaná, hogy 2035-re felszálljon az első nulla károsanyag-kibocsátású repülőgép.
 • Vonat gázolt halálra egy férfit Vecsésen
  Vonat gázolt halálra egy 45 éves budapesti férfit szerda délután Vecsésen – közölte Szabóné Berki Bianka, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.
 • Csillagjegyek a finisben – Ilyen lesz a december, az év vége
  Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Shares Nyakunkon az újabb év vége, a csillagjegyek megint búcsút intenek egy évnek, ám hogy milyen lesz ez az elköszönés azt most megmutatjuk. Az  év vége nagy horoszkópja. Nyilas Szakmai téren elérkezett az Ön számára a kezdeményezés lehetősége, ha okosan cselekszik, nem engedi, hogy az év végi lazító hangulat hatással legyen
 • Mialatt a diákok a jövőjükért demonstrálnak, Orbán focisulija csapatépít egy luxusszállóban
  Ez (is) egy ilyen nap: mialatt kiderült, hogy több, mint 60-os pénzelvonást javasol az Európai Bizottság Orbán kormánya miatt Magyarországnak, és amikor Pintér belügyminisztériuma 8 tanárt kirúgott, mert demonstrálni merészeltek az oktatás jövőjéért, a Puskás Akadémia közösségi oldalán megjelent a hír: csapatépítő tréningen wellnesseznek a focistasrácok.