Sorting by

×

Ki győz vasárnap?!  A pécsi példa! – Hann Endre igazsága, vagy…..

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója kommentálta a most közzétett kutatásuk eredményét. Szerinte a Fidesz van előnyben, de kétesélyes a választás eredménye. A Publicus Intézet kutatása szerint viszont a megkérdezettek 42 százaléka örülne a kormányváltásnak, míg 39 százalék kívánja a Fidesz folytatását.

Biztos, hogy most kellett?

Barthalas Zsuzsa, ellenzéki barátom és harcostársam írásában kifogásolta, hogy ezt a választás előtt pár nappal Hannék közzétették, mert szerinte ezzel jelentősen befolyásolhatják a végeredményt. Vásárhelyi Mária viszont kiállt Hannék mellett, szerinte nem vitatható el kutatói tisztességük és tevékenységük tudományossága.

Én nagyon nem szeretem az egyrészt, másrészt “igazságokat”

Ennél sokkal egyenesebb, határozottabb ember vagyok. De most mégis azt mondom, tulajdonképpen mindkettőjüknek igaza van. Persze nekem, a nevető harmadiknak van legigazabbam, hogy egy nyelvi torzszülöttet használjak. Haha! Vásárhelyi régóta ismeri Hann Endrét, együtt dolgoztak. Valóban nem vitatható el Hann tudományos, szakmai tisztessége. De Zsuzsa barátnőmnek is igaza van. A quantum fizikából mondok példát. Ha egy az atomokat alkotó quantum “részecskét,” annak viselkedését meg akarjuk ismerni, akkor legalább két állapotát  meg kell mérni és összehasonlítani. Ez pedig úgy történhet, hogy megvizsgáljuk,  megvilágítjuk, pl. egy foton “fényrészecskét” ütköztetünk hozzá, mint két golyót. Így “láthatjuk” meg a reakcióját és hogy utána mit csinál, hol tartózkodik a térben. De ez azzal is jár, hogy a nekiütköztetett fényrészecske szükségképpen eltéríti eredeti mozgásából, mint egy biliárdgolyót. Vagyis maga a vizsgálat elvégzése, az elemzés megváltoztatja a vizsgálat tárgyát.

Ugyanez a jelenség jön létre a társadalomtudományban, ha valaki közvélemény kutatást csinál és eredményt közzéteszi. Ez is változtat a valóságon. A Fidesz mást se tesz, mint hogy hamisított eredményű, nekik kedvező kutatásokat tesz közzé folyamatosan. Ezzel akar hatni valóságra.

A “pécsi példa”

De a társadalomtudomány ezen része tartalmaz legalább olyan nagy mértékű bizonytalansági tényezőt, mint a részecskefizika. Erre példa pl. a pécsi, 2019-es önkormányzati választás. Sem a helyi, sem az országos közvélemény kutató cégek nem találták el a végeredményt még megközelítőleg sem. Amikor elkezdtek jönni az eredmények, akkor először fej fej mellett volt a két csapat. Azután kicsi ellenzéki többség alakult ki.

A legvége pedig az lett, hogy kétharmados többséggel söpörtünk ki a Fidesz maffiát a pécsi városházáról!!! Semmilyen tudományos elemzés nem volt képes ezt előre jelezni! Azóta is Péterffy Attila a pécsi polgármester, mi, az ügyvédek pedig átvilágítás keretében vizsgáljuk a fideszes maffia bűneit. Sorra tettük a feljelentéseket. Az eljárások folyamatban vannak, akárhogyan is igyekszik mindezt akadályozni a zsarnoki hatalom.

Még semmi nem dőlt el!

Hiszek Magyarországban! 12 év rombolás után el kell jönnie a Szabadság és a Tisztesség idejének! A választás eredményét nem a közvélemény kutatók döntik el, hanem mi, magyar emberek. Úgyhogy minden becsületes polgárnak kötelessége vasárnap felemelni a fenekét, elballagni a fülkéhez és ott megbuktatni ezt az aljas, becstelen és rabló rendszert!

Hajrá Magyarok! Hiszek Bennetek!

(A szerző pécsi ügyvéd)

Hann
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.