Egy veszprémi tűzoltó munkahelyi problémák miatt vetett véget az életének. Árok Kornél évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a súlyos problémára, hogy az állomány pszichés állapota alapján a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy a tűzoltóknál a burnout szindróma, azaz a kiégés tünetei tapasztalhatók.

[mnky_ads id=”10551″]

- Hirdetés -

A tények

Öngyilkos lett a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság műszaki-biztonsági tisztje. Holttestére május 15-én reggel a tűzoltólaktanya tömlőszárító tornyának aljában találtak rá.

[mnky_ads id=”10552″]

A Lánglovagok.hu információi szerint a c. tű. százados előző nap kora este ugorhatott le körülbelül 20 méter magasságból. Búcsúlevelet is írt, amelyben leírta, hogy a munkahelyén miből lett elege.

Kiégnek a tűzoltók

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítása óta hat év telt el. Azóta a helyzet egyre tragikusabb. A tűzoltók folyamatosan panaszodnak, egyebek között azért, mert a munkájukat állandó fenyegetettségben kell végezniük. A tűzoltói hivatás elvesztette fényét, a toborzókon sincs már tolongás.

A tűzoltóportál 2014-ben írt a katasztrófavédelem belső pszichológiai jelentéséről, amelyben azt a következtetést vonták le, hogy a tűzoltóknál a burnout szindróma, azaz a kiégés tünetei tapasztalhatók. A szakemberek azonnali beavatkozást sürgettek.

Pszichológiai vizsgálat

Árok Kornél szerint a vizsgálat, amit 2014-ben végeztek, már akkor azt mutatta, hogy az állomány kimerültségből, fáradtságból adódó koncentrációja igen megromlott, és nagy hibázási lehetőséggel dolgoznak. A személyiségteszt eredményeiben erősen megemelkedtek az ellenségesség-, impulzivitás-, és sebezhetőség-sérülékenység értékek.

A pszichológiai vizsgálat során történt egyéni beszélgetések alapján kiderült, a 2012-ben végrehajtott szervezeti átalakulás kiemelt erőfeszítést igényelt az állomány, különösképpen a vezetői állomány részéről. Ez az erőfeszítés számos területen megmutatkozott, mint például a koncentráltabb munkavégzésben, a változásokhoz való alkalmazkodásban, a bizonytalanság tolerálásában, az új és a régi feladatok együttes végrehajtásából eredő többletmunka végrehajtásában, a mennyiségileg folyamatosan növekedő feladatok, és a csökkentett létszámból eredő túlórákban, a változásokból eredő konfliktusok kezelésében, az új jogszabályok feldolgozásában, azok betartatásában, betartatásában. Mindezekkel az állomány a mindennapi munkavégzése mellett kényszerült megküzdeni, komoly próbatétel elé állítva az egyén pszichés teherbíró képességét.

Azok az emberek, akik nap, mint nap készen állnak arra, hogy megvédjenek minket, megérdemelnék,hogy kiemelten foglalkozzon velük a kormányzat, aminek minden lehetősége megvan ahhoz, hogy biztosítsa azt, amire szükségük van. Legfeljebb – ha  demagógia, ha nem – egy stadionnal kevesebb épülne. Valahogy kibírnánk!

[mnky_ads id=”10553″]

 

Szolgálatban lévő tűzoltóknak tolták a kormánypropagandát a választás előtt

Szerencsés kimenetelű ammoniaszivárgás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét