Kikapott Egyiptomtól, világbajnoki nyolcadik lett a magyar férfi kézilabda-válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott a nyolcadik helyen végzett az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mivel kétszeri hosszabbítás után 36-35-re kikapott Egyiptomtól a vasárnapi, stockholmi helyosztón.

A magyarok 18 fős keretéből ezúttal Kovacsics Péter és Palasics Kristóf maradt ki

Elhibázott támadásokkal kezdett a válogatott – amely ezúttal is rendre a belső posztokon próbálkozott -, ezt kihasználva az észak-afrikaiak négy perc alatt 4-0-ra elléptek. A némileg javuló védekezés ellenére sem sikerült csökkenteni a különbséget, mert nem változott a támadásban elkövetett hibák száma. A szakmai stáb előbb cserékkel, majd időkéréssel próbálkozott, de a magyar együttesnek az első félidőben csupán felvillanásai akadtak, ezért a szünetben 17-11-es hátrányban volt.

A meccs kétharmadánál az egyiptomiak nyolc, a magyarok viszont már 16 rontott lövésnél tartottak, ez alapjaiban határozta meg a különbséget a csapatok között. Csakhamar 3-0-s sorozatot produkált a magyar együttes, ám az ellenfél egy időkérés után szintén hárommal válaszolt, ráadásul Bóka Bendegúz térdsérülés miatt kivált a játékból.

A folytatásban is hullámzott a mérkőzés, ugyanis egy 5-1-es magyar gólsorozat következett (26-24), ám hat perccel a vége előtt úgy tűnt, eldőlt a hetedik hely kérdése, akkor ugyanis Egyiptom 28-24-es előnyben volt.

A rendes játékidőből hátralévő percekben azonban az észak-afrikaiak nem találtak be, a rendkívül összeszedetté vált magyar válogatott viszont négyszer is, így hosszabbításra volt szükség. A magyarok a ráadás harmadik percében vezettek először az egész meccsen, ami hetven percnél is tovább tartott, az első hosszabbítás után ugyanis 31-31 volt az állás.

A második ráadás utolsó fél percében megint az egyenlítésért kellett támadnia a magyar együttesnek, de egy eladott labda miatt ezúttal már nem járt sikerrel a csapat.

Egyiptom
Ilic Zoran (b) és az egyiptomi Jehija ed-Dera a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 7. helyéért játszott Magyarország – Egyiptom mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Székely Márton 13 védéssel zárt, ahogyan a túloldalon Karim Hendavi is, Mohamed Ali pedig hét lövést hárított. Az egyiptomiak legeredményesebb játékosa Ali Zein volt 12 találattal.

A két csapat 18. egymás elleni mérkőzésén 15 magyar siker mellett – a rendes játékidőben – ez volt a harmadik döntetlen.

Férfi kézilabda-világbajnokság

A 7. helyért:

Egyiptom – Magyarország 36-35 (17-11, 28-28, 29-29, 31-31, 33-33) – kétszeri hosszabbítás után
Egyiptom:
 Aly, Hendawy (kapusok), Abdelhak 1, S. Elderaa, Y. Elderaa 1, Elmasry 1, Elwakil 5, Kaddah, Khairi, Mahmoud 3, Mesilhy, Mohamed 12 (5), Mohamed 5, Saad 2, Sanad 1, Shebib 5. 
Magyarország: Mikler, Székely (kapusok), Ancsin 5, Bodó 7, Bujdosó, Bánhidi 4, Bóka 3, Hanusz, Ilic 3, Ligetvári 1, Lékai 7 (2), Rodriguez 2, Rosta, Sipos, Szita 3, Szöllősi. 

Forrás: MKSZ / MTI

Férfi kézilabda-vb: újabb magyar vereség, ezúttal Norvégiától