Kinek fütyül a hidroxiklorokin-rigó —  Trump a világ kuruzslója beveszi Brazíliát

Az Egyesült Államok kétmillió adag hidroxiklorokint, aminek fő propagálója Dolad Trump, küldött Brazíliának koronavírus-fertőzöttek gyógyítására a fertőzés megelőzésére – jelentette be a Fehér Ház vasárnap.

A szer hatása enyhén szólva is kétséges

A szer jótékony hatása a koronavírus ellen ugyanakkor nemzetközileg vitatott.
Közleményében az amerikai elnöki hivatal hangsúlyozta: “az amerikai és a brazil nép szolidáris egymással a koronavírus elleni küzdelemben.”
A közlemény szerint a gyógyszert az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegségben szenvedők kezelése mellett “a vírusfertőzés megelőzésére” is alkalmazzák majd ápolók, orvosok és egészségügyi szakemberek körében. 

Mindez annak ellenére állítják, hogy a nemzetközi szakmai körök, nem győznek hadakozni a hamisnak mondott gyógyhatás terjesztése ellen. Trump ugyanakkor sokak megrökönyödésére, még azzal is kampányolt a szer mellet, hogy többször kijelentette ő például szedi, hogy meg ne kapja a fertőzést.  Később fanyalogva bár, de visszavonta állítását, most viszont  ismét ringbe szállt a hidroxiklorokin mellett. Lehet, hogy az ő zsebének “fütyül” a rigó?
A Fehér Ház jelezte egyúttal, hogy az Egyesült Államok és Brazília együttműködik majd a hidroxiklorokinnal kapcsolatos kutatásokban is annak feltárására, hogy ez a gyógyszer vajon mennyire hatékony és biztonságos a Covid-19 kezdeti stádiumának kezelésében, továbbá a vírusfertőzés megelőzésében.

A WHO is megszólalt

A hidroxiklorokint a malária és egyes súlyos immunbetegségek – mint például a lupusz vagy a reumatoid artritisz – kezelésére használják. A koronavírus kezelésében játszott szerepe erősen vitatott. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kifejezetten nem tanácsolja az alkalmazását, és ugyanilyen ajánlást tett az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) is. Franciaországban a klinikai teszteken kívül múlt hét szerdától nem engedélyezett az eddig malária ellen használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők kezelésére használni.
Mindezek ellenére jó néhány amerikai kórházban változatlanul használják a Covid-19-es betegek kezelésére. Maga Donald Trump amerikai elnök -ahogy azt fentebb írtuk is-  pár héten keresztül szintén szedett hidroxiklorokin tablettát, mint mondta, arra az esetre, hogy ha megfertőződne a koronavírussal, akkor enyhébb tünetekkel kelljen megbirkóznia.

hidroxiklorokin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük