Nyáron indoklás nélkül igazoltathatnak és vizsgálhatnak át bárkit a rendőrök —  Újabb lépés a rendőrállam felé?

Nem tudni, hogy csak azért, hogy érezzük a törődést, vagy, hogy az általános közérzetünk folyamatosan tisztában legyen a virtuális kerítés fogalmával, de bizonyos megyék kivételével országosan elég, ha szemet szúr a polgár egy rendőrnek és már készítheti a papírjait, meg a cókmókját átvizsgálásra.

Már nem is indokolnak….

„Az országos rendőrfőkapitány 2020. június 1-jén 00.00 órától 2020. augusztus 31-én 24.00 óráig a közrendet és közbiztonságot veszélyeztető jogellenes cselekmények megelőzése érdekében Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Tolna megye, Vas megye és Veszprém megye közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el a közrend és a közbiztonság fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében”

– ennyit tettek közkinccsé a police.hu-n olvasható közleményben.

Hogy ez mit jelent, miért van rá szükség, és miért maradt ki néhány megye, az nem derül ki

Ahogy az sem, hogy gyakorlatilag öt éve fokozott ellenőrzés van érvényben Magyarország nagy részén. A 444.hu két évvel ezelőtt így írt: korábban csak meghatározott időre és egyértelmű indokkal rendeltek el ilyet, például focimeccsek biztosítása idején, vagy egy-egy napra a megyei közúti ellenőrzések miatt, hogy kiszűrjék az ittas vezetőket.

2015 szeptemberében azonban az ország egész területére rendeltek el fokozott ellenőrzést, amelyet újra és újra meghosszabbítottak, legutóbb például május 1-től máig.

Fokozott ellenőrzés = különleges állapot: arra találták ki, hogy rövid időre, jól behatárolt helyen alkalmazzák

„Alapesetben a rendőrnek muszáj felmutatnia valamilyen indokot arra, hogy miért állít meg egy utcán sétáló embert, miért kéri el a személyiét, vagy adott esetben miért vizsgálja át a csomagját vagy az autóját”

Fokozott ellenőrzés esetén semmilyen indok nem kell…

„2015 ősze óta pedig ezt bárhol megtehetik az országban, tehát az alapesetnek számító normál igazoltatás azóta lényegében már nem is létezik, hiszen állandó a különleges helyzet.”

Egy hozzászólás itt: “Nyáron indoklás nélkül igazoltathatnak és vizsgálhatnak át bárkit a rendőrök —  Újabb lépés a rendőrállam felé?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük