Kopogtat a napi özönvíz, nincs menekvés! – másodfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat

Az ország északkeleti részére, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes járásaira másodfokú riasztást adott ki a heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Eső minden mennyiségben

A nap folyamán Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg más részeire is kiadhatnak másodfokú riasztásokat. Az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: péntek délutántól keleten zivatarokra kell számítani. Az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben intenzívebb zivatarok várhatók, ezekhez

helyenként felhőszakadás, viharos szél, jégeső társul.

Északkeleten néhol heves zivatar is előfordulhat,

amelyet nagy méretű jég, 50 milliméternél több csapadék, óránkénti 80-90 kilométeres vagy akár annál is erősebb szélrohamok kísérhetnek.

Éjszaka folytatódnak a zivatarok keleten, északkeleten.

illusztráció: eumet.hu

Szombaton túlnyomórészt napos, meleg, nyári időre készülhetünk

Az elmúlt napokhoz képest kevesebb helyet érintően, de lesznek helyi csapadékgócok is. Elsősorban az ország északi, északkeleti térségében van továbbra is esélye elszórtan kialakuló záporok, illetve zivatarok előfordulásának. Ott heves, felhőszakadással, jéggel kísért zivatargóc is előfordulhat. Másutt valószínűbb a csapadékmentes idő, legfeljebb elvétve lehet egy-egy kisebb góc. Gyenge marad a légmozgás, de zivatar környezetében megerősödhet.

Éjszaka is számíthatunk helyenként záporesőre, zivatarra, különösen a középső területeken van erre nagyobb esély.

A legvalószínűbb folytatás

Vasárnap egy hidegfront éri el térségünket, hatására felhősebb idő várható, kevés, időszakos napsütéssel és országszerte, sokfelé kialakuló helyi záporokkal, zivatargócokkal. Zivataroktól függetlenül is élénkülni kezd az északi, északnyugati szél.

Hétfőn a középső országrész kivételével erős É-i szél fúj. Zömében felhős, borongós időben újra meg újra eleredő esők, záporok, délen és a keleti határvidéken zivatarok várhatóak. Az ország északnyugati negyedén szeles, változóan felhős-napos időben kisebb az esélye csapadéknak.

Kedden, szerdán mérséklődik a légmozgás. Változóan felhős-napos idő mellett ismét többfelé az országban számítani kell záporokra, zivatarokra. Bármelyik napon előfordulhat kis körzeteket érintően felhőszakadással, jégesővel kísért heves zivatargóc is.

Forrás

gázolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük